Hőgyész

Hőgyész

Hőgyész a Hegyhát központja, szép természeti környezetben. Tolna megye tizenkettedik legnagyobb települése. Az Árpád-korban hölgyészek, hermelin vadászok lakták. Neve a hermelin finnugor eredetű “hölgy” megfelelőjéből származik, melyre a település címere és a főtéren található kút hermelines nőalakja is utal. Az itt lévő Csicsói kegykápolna híres búcsújáró hely, a XVIII. század közepén épült a csodatévőnek tartott Szentkút mellé. Kegyképe a passaui Mária-kép másolata.

Első írásos emléke 1277-bõl származik.
A török időkben elnéptelenedett. Mercy gróf 1722-1746 között telepítette ide a németországi Fuldából a kézműves svábokat. Észrevegyél származik Magyarország egyik legrégibb ipari emléke, az 1733-ban létrehozott LINI-FABRIKA Textilgyár és Kékfestő Üzem. Mária Terézia idejében, 1753-ban mezővárosi rangot kap. Hőgyésznek 1838-ban 801 adózója, 243 adó alá eső háza, és iskolájának 280 tanulója volt. 1921-ben sokan kivándoroltak Amerikába.
1925-ben 4017 fő lakosból 3651 a katolikus, 2817 lakossal a német ajkúak vannak többségben. A lakóházak száma 566. A második világháború szinte minden zsidó lakost elpusztított, majd 1946-ban 618 német családot telepítettek ki, és közel ilyen létszámú bukovinai székely és felvidéki magyar települt a helyükre.

Hőgyész csicsói részén 54 fokos sós termálvíz került feltárásra. 1990-óta elterjedtben van a falusi turizmus vendégfogadása.

A községet szép természeti környezet veszi körül, vadrezervátumos tölgy- és akácerdőkkel. Hőgyész központjában 10 ha. természetvédelmi őspark ad hangsúlyt a településnek. A tágas főtéren meghatározó barokk épületek, a műemlék Apponyi-kastély és a katolikus templom őrzik a múltat. Építészeti érték az őspark közepén álló Mercy-mauzóleum és a zsidó zsinagóga épülete. A községháza előtt a Garányi házaspár kerámia díszkútja jelképezi a hermelint és az egykori szakmákat.

Évente visszatérő jelentősebb rendezvények a farsangi svábbál és székely bál, májusfa kitáncolás, a csicsói és a hőgyészi búcsú.

Megközelítés: A megyeszékhelytől 35, egyéb városoktól 20-25 km-re található Hőgyész, szinte Tolna megye közepén. A községet átszeli a 65-ös főút, innen van leágazás Dombóvárra. Autóbusszal jól megközelíthető.

További információk: www.hogyesz.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »