Nikla

Nikla

Első írásos említése 1395-ből való. Ekkor még Mikala néven szerepelt az iratokban.A Nikla nevet a latin Nikolausból eredeztetik.
1732-ben már plébániája volt, római katolikus temploma 1755-ben épült. A XVIII. század végén szláv eredetű családok lakták, akik azonban gyorsan elmagyarosodtak. A falu a Balatonról lehúzódó berek szélére épült, környéke kedvelt rejtekhelye volt több betyárnak. Számos történetet őriz róluk a népi emlékezet. A környéket nyugaton a Koroknai- vízfolyás határolja, melynek egyik tápláló ága fél évszázada még malmot működtetett.
Nikla ismertségét Berzsenyi Dániel költőnek köszönheti. A híres ódaköltő 1804-1836-ig élt itt. Berzsenyi Dániel klasszicista stílusú Kúriája ma Emlékmúzeumnak ad otthont.

Berzsenyi Dániel, a korszak kiemelkedő lírikusa 1804-től Niklán élt. Egykori lakóházában 1954-ben alakították ki az emlékmúzeumot.
Az egykori kúria ma műemlék, parkja védett. A jelenleg látható állandó kiállítást 1972-ben Sára Péter rendezte. A költőt művei, egykori használati és dísztárgyai elevenítik meg. A kiállítás anyaga a Somogy megyei múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményeiből származik.

További információk:

www.nikla.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »