Demjén

Demjén

Demjén község a Laskó-patak mellett Egertől néhány km-re fekvő település.
Demjén az Egri Püspökség ősi birtokszerzeményei között alakult ki. Írott forrás 1331-ben említi Demjén névalakban. Az 1476-1486 között készült Urbárium alapján Demjén a püspöki birtokot képező Szarvaskő várához tartozik. 1552-ben az Eger várát ostromló törökök a községet elpusztították. 1558 és 1564 között népesült be újra.
Demjén ma elsősorban mezőgazdasági jellegű falu, melynek életében fontos szerepet tölt be a turizmus (bor- és gyógyturizmus). A település mesébe illő varázsa a falu viszonylagos elzártságának, páratlan természeti kincseinek és a helyiek vendégszeretetének köszönhető. A település különösen romantikus az őszi időszakban, amikor a közeli hegyes-völgyes dombok ezernyi színben pompáznak, festői környezetet biztosítva az itt élőknek és az ide látogatóknak egyaránt. Demjén kiváló lehetőségeket kínál a pihenésre vágyók, ill. a túrák kedvelői számára.

A pompás Demjéni Termál völgy hegyes-dombos vidékét valószínűleg az Isten is jókedvében teremtette. A tulajdonosok római kori fürdőt képzeltek és alkottak ide, mely igen emberközelinek tűnik. Éjszaka kivilágítják a medencéket, amely varázslatos hangulatot kölcsönöz a fürdőnek. A vízben sakkozási lehetőség is van, térítésmentesen.

A gyönyörű mozaikkal kirakott, egészségturizmust szolgáló demjéni nyitott gyógyfürdő négy medencével, összesen negyvenkét élményelemmel – nyakra folyókkal, hátmasszírozókkal, levegőbuzgárokkal, – mindennap naponta reggel kilenctől éjjel két óráig várja a vendégeket kedvező árakon.

A demjéni Hegyeskő-völgyben 2006-ban létesítették azt a kutat, melyre a gyógyfürdő épült.
A 690 méter mélyről feltörő, több tízezer éves, 68 °C-os víz az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a vas és kovasav tartalma.

A kén beépülhet az ízületi porcba, így a porckopásos, úgynevezett degeneratív ízületi betegség a kénes fürdőkúra hatására jelentősen javulhat. A szervezetbe jutott kén az ereket és a koszorúereket tágítja, így a szív vérellátását is segíti.

A kalcium és a magnézium jelentős biológiai hatásával is lehet számolni. Az előbbi gyulladáscsökkentő hatású, míg a magnézium az izmok működőképességét javítja, egyben fokozza a szervezet stressztűrő képességét.

A fürdőkúra alkalmazható sokféle mozgásszervi betegségre: reumatikus megbetegedések, csontritkulás, kopásos gerinc/ízületi megbetegedések, köszvény, sérülések, mozgásszervi műtétek elő- és utókezelésére. Javítja a vérkeringést és a mozgásképességet.

Nem javasolt azonban a kezelés fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis, más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

Szolgáltatások:
– Finn szauna
– hidromasszázs
– Ingyenes parkoló, melyben lakóautókat is tudunk fogadni
– Gyermekcsúszda
– Szauna
– Büfé
– Őrzött ruhatár
– Ingyenes napozóágy használat

Csúszdáink:
– gumikarikás rafting és kamikaze csúszda
– osztott-pályás csúszda
– ugrómedence (három különböző magasságból lehet ugrani 4,5 m vízmélységbe)

További információk:

www.demjengyogytermal.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »