Tiszaújváros

Tiszaújváros

1966-ban városi rangot kapott, akkor még Tiszaszederkény néven. 1970-ben Lenin születésének 100. évfordulóján felvette a Leninváros nevet, majd a rendszerváltáskor Tiszaújváros lett.
1955-ben kezdett el kiépülni a későbbi Tiszai Vegyi Kombinát, melyben először festék-, majd műtrágya- és műanyag gyártás folyt.
1978-ra megépült a Tisza II. hőerőmű is 800 megawattos teljesítménnyel.
1973-ban az olajfinomító építésével alakult ki a ma is jellemző ipari vertikum, ami meghatározó a város gazdasági és társadalmi életében egyaránt.

Tiszaújváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a Sajó és a Tisza találkozásánál, az Alföld és a Bükk kapujában helyezkedik el.
Tiszaújvárosban minden megvan, ami a pihenéshez, kikapcsolódáshoz szükséges: nyugalom, csend, szép környezet. A városban tett séta alkalmából virágos parkokon keresztül andalogva, nagy magyarok szobrai közt járva, tóparton ücsörögve, a szökőkutak csobogását és a harangjáték csengését hallgatva minden gondját el tudja felejteni az ember. A kultúra és művészetek iránt érdeklődők felkereshetik a város múzeumait és gyönyörű templomait: az ikonképekkel díszített görög katolikus, a rózsaablakos római katolikus templomot és a maga egyszerűségében szép református egyházat. Tiszaújvárost akár a fürdők városának is lehetne nevezni, hiszen modern strandjai minden igényt ki tudnak elégíteni. A Termálfürdő Komplexum Gyógyfürdője több minősített gyógyvízzel feltöltött bel-, illetve kültéri medencéi a Gyógyászati részleggel karöltve minden igényét ki tudja elégíteni a gyógyulni érkezőknek. Az Élményfürdőben pedig minden adott az önfeledt szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz: Csúszdamedence, Hullámmedence, Kalandmedence, Úszómedence, Vármedence, sportpályák, játszóterek, büfék, éttermek. A TVK Szabadidőközpont télen-nyáron működő jégpályával, csúszdás medencékkel, sportpályákkal és parkerdővel várja kikapcsolódni vágyókat.
Akit pedig a strandok nem fárasztottak le kellően, az felkeresheti Tiszaújváros sportlétesítményeit. Ezek közül a legnagyobb a Tiszaújvárosi Sportcentrum, ahol több mint 20 féle sportág kipróbálására és művelésére adottak a lehetőségek.

A Tiszaújváros-Termálfürdő Kft. 1997.október 1-én kezdte meg tevékenységét.

A Város Önkormányzatának korábban a Városi Tanácsnak, valamint a tiszaújvárosi gazdasági társaságok vezetőinek elképzelései között már régen szerepelt fürdő kialakítása illetve a termálvíz hasznosítása. Ebből a célból került megfúrásra a 70-es évek közepén egy közel 1200 m talpmélységű termálkút, amely közel 57-60°C hőmérsékletű termálvizet szolgáltat.
Pénzügyi források hiányában napjainkig ennek a termálvíznek az egyetlen hasznosítási módja egy fóliakertészet volt.
A Képviselő-testület azzal a szándékkal alapította a Tiszaújváros-Termálfürdő Kft.-t, hogy a meglévő termálvíz kincset hasznosítsa, építsen meg egy fürdőkomplexumot és a megépítést követően üzemeltesse azt.
A beruházás több lépcsőben készült, melynek I. ütemeként 1998. január 15-én kezdődött meg a strandfürdő építése, amely 3 szabadtéri medencéből és kiszolgáló létesítményeiből áll. A strandfürdő a nagyközönség számára 1998. július 18-án nyitotta meg kapuit. 1998-as szezonban a Tiszaújváros-Termálfürdő Kft. a MOL RT. tulajdonában lévő – korábban Hotel Karaván néven működő – szállodáját megvásárolta, amely jelenleg Hotel Termál néven működik.

A II. ütem a termálvíz hasznosításának legfontosabb egységeit, a fedett termálfürdőt és a gyógyászati épületet foglalja magába. A fürdőépület és a hozzá tartozó szabadtéri termálvizes medence átadásának időpontja 1999. április 15. volt. A gyógyászati eszközök, gépek és berendezések beszerzését követően ugyancsak 1999-ben átadásra került a gyógyászati egység.
Az 1999. év során a III. ütem részeként a 11 egységből álló pavilonsor kialakítása is megtörtént, jelentősen növelve ezzel a strandfürdő kereskedelmi ellátásának színvonalát. Ugyancsak a III. ütem részeként elkészült 2000-ben az 50 méteres szabadtéri medence, melynek átadására június 3-án került sor. A medencével egyidejűleg valósult meg annak önálló vízforgató gépháza, technológiai rendszere, egy 6×9 méteres csúszdamedence, térvilágítás, kerti sétautak és a medence körüli parkosítás is. Áthelyezésre kerültek a korábban megépült óriáscsúszdák. A T-4 jelű mélyfúrású termálkút üzembe helyezésével a termálfürdő hosszú távú vízellátása problémamentessé vált. Az 1999-ben megkezdődött Kemping építés. A terület rendezésén és bekerítésén túl a szociális épület szerkezet készen, a főzőhely kialakítása megtörtént. 2002. év során a Tiszaújváros-Termálfürdő Kft. saját fejlesztési forrásai alkalmassá tette a létesítményt és megkezdte 2002. június 01-én annak üzemeltetését. Beindult a kemping, a szállodában sikerült kialakítani az éttermet és a hozzá tartozó szociális létesítményeket.
A strandfürdő területe 8012 m2-rel bővült.

Termálfürdő
A Termálfürdő 1200 méter mélyről jövő 57°C-os hévizet hasznosít, amely viszonylag magas sókoncentrációjú – nátriumklorid és hidrokarbonát tartamú – termális ásványvíz. A hévízben lévő jód és konyhasó tartalmának komplex hatása által nő az erek átjárhatósága, gyorsul a gyulladásos izzadmány felszívódása, ezért elsősorban izületi, nőgyógyászati és urológiai idült gyulladások kezelésére alkalmas.
Vérkeringést fokozó, anyagcserét javító, húgysavürítést növelő hatása különösen előnyös a köszvény gyógyításában.A reakcióképességet fokozó, a szervezetet “áthangoló” hatása jótékony a kimerültség, feszültség okozta pszichiátriai kórképek esetén, kiegészítve a kezelést pszichológus által vezetett autogén tréninggel.
A Termálfürdő komplexum színvonalas és széleskörű szolgáltatásai, a termálvíz hatása, a város és környéke látványosságai egyre több olyan vendéget vonzanak, akik számára fontos az egészség, a regenerálódás, a pihenés.
A Termálfürdő impozáns épületében 3 különböző hőmérsékletű termálvizű medence (36, 38, 40°C) közül választhatnak a vendégek. A téli, szabadban fürdőzést is kedvelők pedig kiúszhatnak a 32°C-os külső medencébe.
A Termálfürdőben a mozgássérültek számára is könnyen elérhetők a szolgáltatások, mivel számukra külön speciális öltöző áll rendelkezésre és a tolókocsival történő mozgás feltételei is biztosítottak. Igényes fürdőszolgáltatások – szauna, szolárium, masszázs – garantálják a teljes regenerálódást. A vendégek étkezési ellátásáról hangulatos ételbár gondoskodik. Kellemes környezetben pihenhet, regenerálódhat, gyógyulhat.A Termálfürdő egész évben várja vendégeit.
Medencék:– 36 C -os, – 38 C-os, – 40 C-os, – 32 C-os kültéri

Szolgáltatások:
– pezsgőfürdő, dögönyöző
– szauna,- szolárium
– masszázs
– ételbár

Strand
A Strand megjelenésében is látványos létesítmény, amely a legkorszerűbb fürdőtechnikai megoldások felhasználásával lepi meg látogatóit.
A hat hektáros területen 5 medence, sportpályák, napozók, játszótér, valamint széleskörű szolgáltatásokat nyújtó kereskedelmi pavilonsor gondoskodik a szép környezetről és a vendégek ellátásáról, pihenéséről.A Strand adottságai révén alkalmas színvonalas kulturális, sport rendezvény lebonyolítására is. A medencék speciális szolgáltatásai kellemes időtöltést nyújtanak felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.
A gyerekek a Vármedencében kipróbálhatják a vízben mászókázást, a csúszdázást, a locsipocsizást, ahol a gyerekfelügyelő vigyáz rájuk.
A Kalandmedencében érdemes kalandozni. A Dombcsúzda főleg a gyerekek birodalma, de a pezsgőfürdő, az álló- és ülő hidromasszázs, a vadvízcsatorna már a felnőtteknek is kedvelt helye.
A Hullámmedence óránként beindított hatalmas hullámai mindig nagy attrakció a fürdőzők körében, ekkor ez a legnépszerűbb helye a Strandnak.
A 4 medence szolgáltatásai által inkább a családi fürdőzés élményét adja, míg az 50 m-es Úszómedence az úszást kedvelőknek nyújt lehetőséget a testmozgásra. A medence nemzetközi úszóversenyek megrendezését is lehetővé teszi.
Medencék:– Vármedence
– Kalandmedence
– Hullámmedence
– Versenymedence
– Csúszdamedence
Szolgáltatások:– vízigomba
– álló-ülő hidromasszázs
– dombcsúszda
– hullámfürdő
– anakonda- és kamikaze csúszda

Tiszaújváros megközelíthető az M3-as és a 3. számú főútról Nyékládházánál letérve a 35-ös, Debrecenbe vezető útra; vagy utazhatunk vonattal is a Miskolc – Tiszaújváros – Tiszapalkonya-Erõmû vonalon. Tiszaújváros és Miskolc között – a Budapestre menő InterCity-vonatokhoz csatlakozva – InterPici-járatok is közlekednek.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.tiszaujvaros.hu  www.tiszaujvaros.lap.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »