Ajka

Ajka

Ajka elsősorban iparvárosként ismert. Erre a hírre a legutóbbi száz év alatt tett szert, addig meglehetősen kis település volt, de a közelében talált szénlelőhely és az 1878-ban megindult üveggyártás igen gyors fejlődést indított meg. Később a timföldgyártás és az alumíniumkohó nagymértékben növelte a munkahelyek számát, így a kis község hamarosan nagy lélekszámú település lett, 1959-től pedig már város. Több települést is Ajkához csatoltak, ezért mára már a közepes nagyságú városaink közé tartozik.

Ajka a Nyugat-és a Déli-Bakony ölelésében, a Kisalföld keleti szélén terül el.

Nevét amely a német, Heikó névből származtatható, egykori birtokosától, az Ajka nemzetségtől kapta, oklevelek 1214-ben említik először. 1959-ben Ajka, Bódé, Tósok, Tósokberénd községek egyesítésével jött létre a 15 ezer fős, akkor még csak nevében létező város, hiszen a gyárakon kívül semmi sem mutatta, hogy városban járunk: alacsony, földszintes házak, szegélyes üzletek, poros utak, kopott közintézmények tárultak az ideérkezők szeme elé. Később további négy település – Ajkarendek, Bakonygyepes, Csékút és padragkút – csatolásával összesen nyolc falu alkotja az ipar dinamikus fejődése következtében rohamos gyorsasággal épülő települést.
Területe ma 95 km2, lakossága 30 ezer fő, népsűrűsége 322 fő/km2.
Közlekedés-földrajzi helyzete kiváló. Két országosan is ismert útvonal: a 8-as számú főút és a Szombathely-Budapest vasútvonal szeli át, naponta közel 200 autóbusz-járat párral a környék közlekedési csomópontja is.
A város életét elsősorban a hagyományos ipari jelleg határozza meg, mely magas szintű turisztikai vonzerőt is képvisel egyben.
Az Ajka Kristály Üvegipari Kft. nemzetközi hírnevet szerzett a kézi technológiával gyártott, magas művészeti értéket képviselő termékeivel. Világhírű termékei között megtalálhatjuk a Dior, Faberge, Lenox és Waterford márkákat is. Igény szerint lehetőség van gyárlátogatásra, melynek során a gyárba látogató vendégek megtekinthetik a kézi üveggyártás és csiszolás folyamatait.
Az üveggyártás történetét és az itt készült legszebb termékeket a gyár melletti Kristály Múzeum mutatja be.
Az iparból született város – jellegéből adódóan – számos ipartörténeti emlékhellyel büszkélkedik, melyek különlegességeit több helyi múzeum is őrzi.
Bányászati Múzeum hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeuma, az ajkai szénbányászat műszaki és történeti emlékeit gyűjti, mely 2010 szeptemberétől megújult, interaktív, európai szintű bemutatóhely. A szép környezetben, eredeti formában megőrzött épületegyüttes, gépház, aknaház, kovácsműhely -kiállítótermek, földalatti tárolók, az Erőmű Jubileumi Emlékház, az Őslény és Kőzettár egész évben várja az érdeklődőket.
Csinger-völgyi Parkerdő– melyet az országos Kék-túra útvonal is érint – a város legismertebb kirándulóhelye, a Déli-Bakony egyik központja, és a bányász hagyományok ünnepeinek helyszíne.
Az idelátogatókat – a múzeumokon kívül – étterem, szabadtéri színpad, erdei tornapálya és vadgazdálkodási bemutató, télen felvonóval rendelkező sí- és szánkópálya várja.
Itt található a Hubertus Erdei Iskola és a 4100 m hosszú Sárcsikúti tanösvény is, ahol látnivalókban gazdag túrák, izgalmas megfigyelések várnak az iskolásokra, melyek során játszva, észrevétlenül sajátíthatják el az erdőben való viselkedés szabályait, a tájékozódást és megtanulják felismerni az esetleges veszélyeket is.
A tósokberéndi városrészben érdemes megtekinteni az 1808-ban elkészült, késő barokk stílusú katolikus templomot is, mely impozáns méreteivel is lenyűgözi a látogatókat.
A város szívében, a csodálatos Városligetben létrehozott Csónakázó-tó, melynek kis szigetén Fekete István író műveiből ismert állatfigurák szobrai találhatók, az ajkai Kristályfürdő közvetlen közelében, kínál pihenést és kikapcsolódást a településen élők és az ide látogató vendégek számára.
Ajka és kistérsége Az Ajkát körülvevő kistérség területét változatos és vonzó természeti környezet jellemzi, amely tükröződik a hármas területi felosztásban is.
Nyugat-Bakony, gazdag kulturális hagyományai mellett, több kilométer hosszú tájfutó, kerékpáros, gyalogos túraútvonallal, továbbá lovaglási- és horgászati lehetőségekkel várja az érdeklődőket a térségben.
A Bakony bejáratánál, Városlődön található a híres Sobri Jóska Kalandpark, mely 30 hektáros területen, festői szépségű környezettel, drótköteles extrém parkkal, falmászási lehetőséggel, íjászattal, tekepályával, állatsimogatóval várja az aktív kikapcsolódást kedvelő vendégeket.
A közeli Somló-hegy, Magyarország legkisebb, de egyik legkülönlegesebb borvidéke.
A borkedvelők, borszakértők számára szinte kötelező célpont. A vulkanikus talaj különleges minerális borai szakértő borászok pincéiben kóstolható meg. A borok finom savanyúak, testesek, tüzesek. Jellegzetes borai: a Furmint, a Juhfark és a Hárslevelű. Legenda kering arról, hogy a somlói bor a „nászéjszakák bora”, vagyis ha az ifjú pár ezen az éjszakán az itt termő borból iszik, nagy eséllyel fiúgyermekük születik.
Marcal-medence az érintetlen környezetet és a vidéki életformát kedvelők paradicsoma, ahol a vendégek megismerkedhetnek a népi mesterségekkel, kézműiparral és részt vehetnek a paraszti munkákban is.
Ez a vidék máig megőrizte néhány szeletét az egykori hatalmas mocsárvilágnak, melynek területén jelentős madárritkaságokat figyelhetnek meg az ornitológusok; mint például: a cserrengő nádiposzátát, szárcsát, vízi csibét, tőkés récét, pólingot és a kékbegyet, stb.

Az üveggyártás történetét, valamint az itt készült termékeket mutatja be az üveggyár melletti állandó üvegpiaci kiállítás. A kiállítás csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Egyedi darabokat és csiszolt, színes üvegtárgyakat készítenek az ajkai üveggyárban, ugyanis ma is alkalmazzák az ősi, szájfúvásos technológiát.

A gyár 1878-ban kezdett el Ajkán dolgozni, amikor az úrkúti üveghutát ide telepítették a Zichyek. Az üzem az első világháború végén leállt, de 1916-ban újra működni kezdett. Ma több mint másfél ezer embernek ad munkát, termékei az ország, sőt Európa határain túl is ismertek.

Ajkán, a Városliget csodás zöldjében 4 hektáron elterülő, izgalmas, vízi elemekben gazdag élményfürdő, kemping valamint fedett uszoda várja a pihenni vágyókat.

Kristályfürdő Ajka

A kis vízi rajongók változatosságra & szórakozásra vágynak? Szüleik nyugalomra & pihenésre?

Nálunk garantáltan lehetőség van mindkettőre!

Egész évben nyitva tartó fedett uszodával és szezonálisan üzemelő élményfürdővel várjuk kedves vendégeinket, akik az önfeledt kikapcsolódás mellett egészségükért is tenni akarnak.
Uszodánk egész évben 33 méteres, 8 pályás medencével, gyermek tanmedencével és szauna használattal kíván aktív kikapcsolódást biztosítani kedvező jegyárak mellett.

Az élményfürdő 6 medencével, 1700 m2 vízfelülettel és különféle élményelemekkel biztosítja vendégeink számára a kellemes kikapcsolódást.

– Élménymedence
– Ülőmedence
– Pezsgőfürdő
– Gyermekmedence
– Ugrómedence
– Úszómedence
– Csúszdák

Az élményfürdő szolgáltatásai
– játszótér
– napozóterasz
– strandröplabda-pálya
– teniszpálya
– játék-és sportszerkölcsönzés
– hétvégén animációs programok

A 8-as főútról közelíthetjük meg.

További információk:

www.ajka.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »