Aszód

Aszód

Aszód, több mint hatszáz éves település. Az oklevelek 1401-ben említik először, mint Aza-i Tamás földbirtokos területét. Az Aza név a századok során a kellemesebben hangzó Aszódra változott.

A terület föltárását követően a régészek, a több mint háromszázötven éven keresztül virágzó települést kőkori metropolisznak nevezték el. E kőkori nép anyagi hagyatékát a helyi Petőfi Múzeum mutatja be, de nekik is köszönhetően Aszód Európa hírű település, a régió természetes központja.

A város újkori fejlődését a Felvidékről ideházasodó evangélikus nemes, Podmaniczky János alapozta meg azáltal, hogy Aszódot tette meg birtokközpontjává. Korszerű gazdálkodásának köszönhetően mind a családja, mind pedig a város rohamos fejlődésnek indult. A toleráns, befogadó földesúr maguknak kastélyt, az evangélikusoknak templomot épített, elemi iskolát, majd középiskolát alapított, s békésen munkálkodott az őslakos római katolikusokkal és a betelepülő zsidó kereskedőkkel.

Aszódon kötött házasságot báró Jósika Miklós Podmaniczky Júliával, aki először díszített föl Magyarországon karácsonyfát, ezáltal honosítva meg e szép szokást hazánkban, de Aszódról indult Podmaniczky Frigyes pályája is.

Domboldalon épült, U alaprajzú épület, utcasorban, cour d’honneur-jével a Szabadság tér felé fordul, középrésze földszintes, szárnyai emeletesek. Barokk és copf stílusban épült a XVIII. század elejéről és közepétől.
A kastély építését pontosan 1727. május 7-én kezdték meg, Podmaniczky I. János megrendelésére. Jelenlegi formáját Jung József tervező-kivitelező mester keze alatt 1772-re nyerte el.
Az U alakú épület szárnyainak emelete egy vonalban van a régi középrész ablakaival. A szárnyak végei sarokpavilonokká vannak kiképezve, manzárd tetővel.
Az épület többi részét nyeregtető fedi. A középrész belső főhomlokzata előtt terasz vonul végig, a sarkoknál homorú, középen félkörösen kifelé ívelő alaprajzzal.
A kastély egykori pompájának élő bizonyítéka a Sándor-szárnyban található díszterem festése (Kracker Lukács 1717-1779). Eredeti állapotának helyreállítása az 1970-es évek végén történt meg.
A kastély sajnos nem látogatható.

“zöld kastély”. Az U alakú Podmaniczky kastélyhoz a XVIII. század második felében, végén egy újabbat is építettek.
A falakat egykoron zöld színűre festették, innen az érdekes név. 1920-ban gróf Széchenyi Gyula vásárolta meg, aki 1945-ig élt itt családjával.
Téglalap alaprajzú, egyemeletes, közép rizalitos épület. Össze van kapcsolva a régi kastély középrészének Sándor-szárny felőli sarkával. Későbarokk. Homlokzatán lapos háromszögű timpanonban kettős címerfaragvány (Podmaniczky-Wartensleben).
Manzárdtető emelkedik a közép rizalt felett. Az épület előtt terasz, kétszárnyú lépcsőfeljárattal, melyet mellvéd kerít.
A kastély sajnos nem látogatható.

Ajánlott útvonal: Budapest központjától kb.42 km. Megközelíthető az M3-as autópályáról.

További információk:

www.aszod.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »