Herend

Herend

 Veszprémtől 14 km-re, a megye középső részén, a Séd patak partján fekvő kisváros megközelíthető a 8-as főútról, illetve a Budapest-Szombathely vasútvonalon. Határa szántóföld, északon egy kisebb erdő. Természetes vízfolyásokban gazdag, sőt a külterületén lévő bányatavak horgász­paradicsomnak számítanak.

Az őskortól a honfoglalásig szinte minden kor emberének keze nyomát megőrizték az itt előkerült leletek. Az első feljegyzések 1358-ból valók, majd 1373-ban Herind, 1531-ben Bakon Herend, 1631-ben Puszta Herend alakban szóltak róla. A középkor­ban több kisebb falu létezett itt egymás mellett (Szentistván, Németi, Horhi, Himháza, Herend), melyet királyi népek laktak. A török hadjárat következtében ezek elpusztultak, és csak Herend éledt újjá.

1723-ban népesül be, majd 1769-ben német és magyar telepesek idejövetelével 1785-ben már 485 fős lakossága. 1790-ben a falu tűzvész áldozata lett, ás csak a XIX. század közepére heverte ki ennek nyomait. Lakói mezőgazdaságból, szőlőtermesztés­ből, fakitermelésből éltek. 1826-ban indult el Stingl Vince szervezésében a kerámia-üzem, melynek fellendülése a XX. század elejére tehető. 1890-ben százak vándoroltak ki innen az “Újvilágba”. 1893-96 között a porcelángyárat is bezárták értékesítési nehézségek miatt.

A háborút követően újra fellendült a termelés a porcelángyárban. A világhírű kézi festésű porcelán révén a település fejlődésnek indult.

A XX. század végére a herendi porcelán ismertté vált szinte az egész világon. Nevezetessége a Porcelánművészeti Múzeum és a herendi porcelán készítésének teljes folyamatát bemutató Porcelániumban lévő Minimanufaktúra.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum későklasszicista, kétszintes épülete sok évtizede a Herendre látogatók úticélja. E falak között születtek az első Herendi porcelánok, ez az a ma már műemlék épület, melyben 1826-ban az alapító elkezdte a porcelán előállításának kísérleteit. A Herenden születő porcelántárgyak gyűjtésére és bemutatására már Fischer Mór idejében felmerült az igény: 1852-ben tatai családi házukban állandó kiállítási termet és árulerakatot létesített, természetesen elsősorban kereskedelmi célból.

Jelenlegi gyűjteményünkben e kezdeti korszakból is találhatóak műtárgyak, Fischer Mór szakma iránti szeretetének köszönhetően, hisz ő nemcsak az alkotásban lelte örömét, hanem szinte minden művéből meg is őrzött egy-egy darabot. Unokája, Farkasházi Fischer Jenő, a gyár művészileg képzett tulajdonosa, évekig élt külföldön, rendkívül értékes könyvtárral, nagy értékű magángyűjteménnyel gazdagította a gyárat, s nagy érzékkel fogott hozzá a muzeális anyag gyűjtéséhez. Céltudatosan tette le alapjait 1896-ban a jelenlegi múzeumnak. Felismerte, hogy a régi formák és minták, világsikereket aratott műtárgyak nemcsak örökbecsű értékek, hanem új invenciók forrásai is. A nagyközönség számára közvetlenül az első világháború előtt nyitották meg a gyár múzeumát, ekkor már a kereskedelmi bemutatóteremtől szétválasztva. Ez a múzeum élénk látogatottságnak örvendett, ám csak a második világháborúig állt fenn.

A jelenlegi múzeum 1964-ben történt újjáépítése révén mind külső, mind belső megjelenésében a múlthoz viszonyítva óriási lépést tett meg. A fejlesztés elkerülhetetlen volt, ha arra a porcelánművészeti együttesre gondolunk, ahova múltja és európai rangja folytán a Herendi porcelánt soroljuk.

1964-ben üzemi gyűjteményként és iparági szakmúzeumként nyitotta meg kapuit. Ez a kiállítás ízelítőt adott a manufaktúra történetéből, bemutatta a kedvelt és a kevésbé közismert formákat és motívumokat, kiemelve néhány tárgyat, amely mérete, technikája vagy más jellemzője miatt egyedinek tekinthető. Az állandó kiállítás mellett a technológiai bemutató a porcelánkészítés egyes állomásaiba is bepillantást engedett. E bemutató ma már a múzeummal szemközti új idegenforgalmi központban, a Porcelaniumban tekinthető meg.

Múzeumunk 1991 óta alapítványi formában működik, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatásával.

1998 májusában a múzeum padlástere – amely addig műtárgyraktárként és a manufaktúra forma- és mintatáraként szolgált – átépült; itt ma irodák, restaurátor műhely és raktárak találhatóak, javítva a múzeum szolgáltatásainak minőségét. Két évvel később befejeződött a múzeumépület teljes felújítása és a kiállítás új koncepció szerinti kialakítása. A felújítási munkálatoknál figyelembe vették, hogy a későklasszicista stílusú múzeumépület (az egykori gyárépület) műemlékvédelem alatt áll. Megtartva az eredeti épület főfalait, az alsó szinten a vendégek fogadására alkalmas tereket alakítottak ki, valamint itt találhatók az időszaki kiállítások termei is. Az épület szerves csatlakozásaként egy eredeti fatüzelésű kemence is megtekinthető ezen a szinten; a kiállítási térben különleges, a múltat megelevenítő falfestmény várja a látogatókat.

Az emelet kialakításánál a tervezők figyelembe vették, hogy az korábban lakóépületként funkcionált, ez lett az állandó kiállítás céljait kiszolgáló terem-együttes. A kiállítás a herendi porcelánkészítés kezdeti éveitől napjainkig mutatja be a Herendi porcelánokat. Az átalakított múzeumot 2000-ben dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át a nagyközönségnek.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum nemcsak kiállítóhely, hisz a porcelángyűjtemény és a dokumentumtár folyamatos gyarapításával a porcelántörténettel foglalkozó kutatók és érdeklődök itt történeti háttérhez is juthatnak.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum büszke arra, hogy őrizve múltját, hatékony és látogatóbarát munkájának elismeréseként 2002-ben az Év Múzeuma lett, és a Nemzeti Múzeum különdíját is kiérdemelte. Rendszeres időszakos kiállításaival és rendezvényeivel a környék kulturális és művészeti életének motorja.

E történeti összefoglalóból is kitűnhet, hogy az ideérkező rendkívül sokoldalú képet kap itt az elmúlt több, mint 180 évről.

Időszaki kiállítások
A Herendi Porcelánművészeti Múzeum földszintjén évente négy-öt különböző kiállítást rendezünk, a művészetek különböző területeiről kölcsönözve a témát.

Adattár
A múlt megőrzése egy komoly hagyománnyal rendelkező vállalatnál kulcsfeladat. A múzeum adattára őrzi és rendszerezi a múlt írásos és képi ereklyéit, kincseit, segítve a tudományos háttérmunkát is.

A Herend felé utazónak már messziről feltűnik az a különleges, impozáns épületegyüttes, amely a Porcelanium Látogatóközpontnak ad helyet. A Herendi Porcelánmanufaktúra küldetése persze itt is tetten érhető: a minőségi porcelán előállításán túl ideális körülményeket teremteni arra, hogy ezt a különös szakmát és technológiát népszerűsítse, az iparművészeti hagyományokat tovább adja.
1999 óta itt talált otthonra a Minimanufaktúra, ahol a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. Aki pedig – hacsak rövid időre is – maga is porcelánkészítő-mesterré szeretne válni, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, a műhelyek teret adnak az alkotásnak is. A Porcelanium szemközti épületszárnyában található a Viktória Márkabolt. A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai pedig a Manufaktúra fejlődéstörténetét ismertetik.
A porcelán világába tett kirándulást követően az Apicius Étterem és Kávéház vendéglátását élvezheti a látogató.

A település megközelíthető közúton: a 8-as úton; vasúton: a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon.

További információk:

www.herend.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »