Hollandia gasztronómiája

Hollandia gasztronómiája

A holland konyha hosszú időkig a francia árnyékában volt, de azért egy-két sajátossággal is büszkélkedhet. A hollandok alapvető elve, hogy a megszokott európai ételeket kombinációkban tálalják, amik más kultúrákban nem fordulnak elő. Ilyen furcsaság például a majonézes sült krumpli. Hollandia nagy halászmúltra tekint vissza,ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint a nyers és pácolt hering, angolna, kagyló,stb. Tradicionálisan édesszájúak, például
reggelinél a vajas kenyeret leöntik csokoládémártással (Hagelslag).

Népszerű harapnivaló a krokett, amely sült hússal és sajttal töltött gombóckákból áll, körít ve fűszeres mustárral. A hollandok igen kedvelik az indonéz ételeket, hiszen a két kultúra és konyhaművészet együtt fejlődött abban az időszakban, amikor Indonézia holland gyarmat volt.Alapvető fogás a rijsttafel (rizses tál). Egy másik elterjedt étek a saté,mely grillezett kebab különböző húsokkal és ízletes földimogyorószósszal.

Az italok között megtaláljuk a tradíciókat,mint a Jenever,a holland gin,mely aperitifként vagy sörrel keverve fogyasztható.

Az éttermekben a szó: “service  tulajdonképpen semmit sem jelent, illetve azt, hogy bemegyünk a bárba, beállunk a sorba
és nyugodtan várunk a sorunkra órákig, majd megkapván az italunkat visszamegyünk a helyünkre. A borravaló nem elvárt dolog, viszont reggelig ott ülhetünk, ha arra várunk, hogy a fizetőpincér magától odajön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »