Írország gasztronómiája

Írország gasztronómiája

Az ír konyha tükrözi a történelmi előzményeket – a szegénységet, ezért egyszerű ételeik vannak.

Leggyakoribb étel a héjában főtt burgonya, amit főtt káposztával illetve vajjal kevertek össze. Sok sajtot készítettek-ettek, és az ír stew-t, a birkaragut, vagy az igazán finom házi levest – a zöldségkrémleves vajas magvas kenyérrel.

A turisták leginkább a Full Irish Breakfast-et tekintik hagyományosnak, ami sült szalonna, hurka, tükörtojás, burgonyakrokett, -tócsni vagy rántott burgonya, sült paradicsom, pirítóssal tálalva.

Az írek is „ötórai teá”-znak, az erős teát tejjel isszák, és vajas mazsolás zsömlét (scone) esznek mellé. Kedvenc süteményük az almás-, epres-, áfonyás pite.

Az íreknél igen kedvelt a sör. A fekete sörök (Guinness, Murphy’s, Beamish), vörös sörök (Killkenny, Smithwick’s) mellett számtalan helyi főzésű sör fogy. A nők inkább a cider-t almapezsgőt isszák.

A whiskey elődjét a kolostorokban orvosságként főzték, innen ered a neve: az élet vize. A anyag A nagy ír whiskey-üzemek a 18. században kezdték meg működésüket. A nemes ír italt háromszor párolják, szemben a skóciai két párlással.

Az ír kávét a Shannon reptér mixerje készítette az 50-években, a vihar miatt veszteglő amerikai gépek aggódó utasainak. A kávét sok whiskey-vel, kevés cukorral és tejszínhabbal szervírozta. Az írek fontos találkozóhelye a pub/kocsma.

Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj. Isteni a tradicionális ír kenyér. Vannak hagyományos ételek, amelyekben bacon szalonna és káposzta van. Híres termékük a fekete arany, a Guinness, valamint válogathatunk rengeteg féle világos sör közül is, ha azt jobban szeretjük. Az egymillió lakosú fővárosban nem kevesebb, mint 900 pub működik, úgyhogy arra a kérdésre, hogy hova menjünk sörözni, számos választ kapunk. A Temple Bar-ban található a
pubok Kánaánja, az egy négyzetméterre eső kocsmák száma a világon itt a legmagasabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »