Luxemburg gasztronómiája

Luxemburg gasztronómiája

Étkezési szokásaikban a német hatás vegyül a francia és belga konyha ízeivel. Igazán nem tapasztalhatunk eltérést, sem speciális különlegességet a másik két Benelux állam (Hollandia és Belgium) ételeihez képest. Egyetlen példa erre: borjúmájból készített gombóc (quenelles de foie de veau).

A luxemburgi konyhára leginkább a német és francia ízvilág keveredése a legjellemzőbb. A Németországban előszeretettel fogyasztott kolbászok és a franciaországi sajtok és péksütemények egyaránt megtalálhatók a boltokban, éttermekben. Luxemburgi specialitásnak a vadhúsból készült ételek számítnak, pl.: a nyúlragu, az ardenni sonka…stb. Az ország folyói bővelkednek pisztrángból és a csukából , amik több étel alapanyagát is képezik. A desszertjeik ugyancsak német és francia hagyományokra épülnek. A folyóvölgyekben termelt szőlőkből igen finom borok készülnek. Ahogy szomszédos országok, úgy Luxemburg is rengeteg jó sörrel büszkélkedhet.

A luxemburgi konyhára leginkább a német és francia ízvilág keveredése a legjellemzőbb. A Németországban előszeretettel fogyasztott kolbászok és a franciaországi sajtok és péksütemények egyaránt megtalálhatók a boltokban, éttermekben. Luxemburgispecialitásnak a vadhúsból készült ételek számítnak, pl.: a nyúlragu, az ardenni sonka…stb. Az ország folyói bővelkednek pisztrángból és a csukából , amik több étel alapanyagát is képezik. A desszertjeik ugyancsak német és francia hagyományokra épülnek. A folyóvölgyekben termelt szőlőkből igen finom borok készülnek. Ahogy szomszédos országok, úgy Luxemburg is rengeteg jó sörrel büszkélkedhet.

Italok terén már nagyobb hagyományokkal rendelkezik Luxemburg. Sörfőző múltja a 11. századra datálható, a 19. századra 60 sörfőzde üzemelt, ma három nagy van, amelyek főleg pilseni és export lager sört gyártanak.

Természetesen néhány különlegességgel, azért itt is találkozhatunk pl. a Mousel’s Cantine, szűretlen sör, amelyet régimódi korsókban tesznek a vendég asztalára.

Az ország bortermelése jelentősebb, mint Belgiumé, bár nem kimagasló, azért aromás, fehér moseli borok kerülnek ki a pincékből.

A likőrkészítéshez mézet, bogyókat, diót, szőlőt használnak fel, leghíresebbek az Elixir de Mondorf, a Quetsch és a Nössdrëpp.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »