Somogy gasztronómiája

Somogy gasztronómiája

Somogy és a környező terület ezen területen elsősorban vizekben gazdag, így számos halételt készítettek. Ritkább elkészítési módok a nyárson és az agyagban való sütés. Régebben állattenyésztésről is híres volt.

A hetente dagasztott kenyér mellett mindig készült lángos, langalli és cipó formájú kisebb méretű pompos.
A kelesztett tészták is gyakoriak voltak a heti étrendben és az ünnepnapokon is. Lakodalom, keresztelő és halotti tor jellegzetes étele volt a kukoris, fonott perec, amelyet általában 2 ágból fontak. A mákos, diós töltött kalács itteni elnevezése haltészta, patkó, hosszútészta. Nevét a tészta keresztmetszetéről kapta.
A megye északi részén ismert a főtt-sült perec. Hagyományos lakodalmi és vendégváró sütemény volt, de készítése rendkívül bonyolult és időigényes.

Az öntött sült tészták lisztből, tejjel vagy aludttejjel készültek jól kizsírozott tepsibe öntve. Elnevezése prósza. Tetejére lekvárt szórtak kis csomókban, melyet macskatiprásnak neveztek.
A pépes ételek főzéséhez különböző durvább, kásásabb lisztet használtak fel. Ilyen a gánica, kukoricagánica, amelyet tejben megfőztek. Tejjel vagy hagymás zsírba szaggatva fogyasztották. A dödölle is számos alapanyagból készülhet. Az alapanyagot búzaliszttel együtt újra megfőzték. Majd hagymás zsírra aprítva, kiszaggatva átsütötték.
A leveseken belül fontos szerepe volt az aszalék leveseknek, a tészta- és tejleveseknek. Levest is főztek gabona alapanyagokból, így a kevésbé ismert hajdinából is. Barna szemű, inkább háromszög alakú magja ásványi anyagokban gazdag. Hajdinából készülhet kása, gombócleves és hajdinarétes is.
Szerették a főzelékféléket is. A bab itteni elnevezése borsó. Ebből főzték a borsólevest és a törött borsót.
Somogyban régebben jelentős pásztorélet volt. Az állatokon belül legnagyobb számban juhokra vigyáztak, s ezt követte a disznó, a marha és a borjú. E két utóbbi csak nagyobb ünnepeken került az asztalra.

Vasárnapokra inkább baromfit vágtak. A juhászok egyszerű ételeket főztek. Élelmüket a gulásládába /gulyásládába/ tartották, amelyet „estelente hazahajtottak élelemért”. Ebbe tartották a zsírt, a lisztet, a tésztát, valamint a gyűjtögetéssel szerzett gombát, vadkörtét és vadgalambot.

Receptek:

Tormás leves

Hozzávalók: 1 egész torma, 1 disznónyelv /kb. 15 dkg 4 főre/, 2 kanál zsír, 3 kanál liszt, kevés pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, kevés ecet, só.

Elkészítése: A frissen lereszelt tormát zsíron kissé megpirított liszthez keverjük, kissé átforrósítjuk néhány percig. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a pirospaprikát. Felengedjük vízzel, majd beleszórjuk az apróra felszeletelt nyelvet. Ha a nyelv megpuhult, ecettel és sóval ízesítjük.

Tungeri (német étel)

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 kanálzsír, 1 csipetnyi pirospaprika, fejenként 1 szelet füstölt sonka, 1 kanál liszt, kevés tejföl. A körethez fél kg burgonya.

Elkészítése: A hagymát lereszeljük, kevés zsiradékban megpirítjuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, felöntjük vízzel. Megfőzzük benne a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Sűrítése habarással történik: 1 kanál lisztet kevés tejföllel elkeverünk, majd a sonkaléhez öntjük. Körete lehet főtt vagy sült krumpli.

Hajdinarétes

Hozzávalók: 1 réteslap, 30 dkg hajdina, negyed liter tej, olaj, só.

Elkészítése: Először megfőzzük a hajdinát kásának tejben, cukorral és kevés sóval ízesítve. Esetleg tehetünk bele vaníliás cukrot is. Megvárjuk, míg a kása kihűl.
A réteslapot kicsomagoljuk, olajjal jól megöntözzük. Erre egyenletesen szórjuk rá a kihűlt hajdinakását. Feltekerjük, tetejét újra meglocsoljuk olajjal. Szép pirosra sütjük.
A hajdina Bioboltokból, Herbáriából beszerezhető.

Kukoricadödölle

Hozzávalók: 8-10 burgonya, 1 liter kukoricaliszt, nagyobb tojásnyi zsír, 1 vöröshagyma, 1 bögre tejföl.

Elkészítése: A burgonyát apróra vágva puhára főzzük. Alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, és bedagasztjuk. A tűzhely szélére húzva, hagyjuk puhulni, pöfögni. Zsíros kanállal egy zsírozott lábasba szaggatjuk. Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a pirított hagymával. Ízesíthető tejföllel, de fogyasztható tejföl nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »