Ukrajna Gasztronómiája

Ukrajna Gasztronómiája

Sokfajta ételeiről és finomságairól régóta híres az ukrán konyha. De nemcsak a felhasznált sok-sok hozzávalót tekintve híres a nemzeti konyha, hanem a sokféle kombinációról, a kulináris elkészítési módok alkalmazásáról. Például az ukrán és a kijevi borscs elkészítéséhez majdnem 20 féle termék kell, a paraszt-, poltái és a zöld-ukrán borscshoz majdnem 18, a csesnigivszkijhez 16, a kárász borscshoz 17 és így tovább. Amikor a borscsot készítik, akkor nemcsak főzik azt, hanem pirítják és dinsztelik a hozzávalókat. Néhány hús és halétel hozzávalói is kombinált hőkezelésen mennek keresztül, ami sajátos ízt és aromát kölcsönöz az ételeknek és lédússá teszi azokat.

Az ukrán konyha sok ételét töltött és spékelt formában készítik. Különösen finomak és egészségesek a hússal és zöldséggel kombinált ételek: a töltött káposzta, a spékelt marhahús céklával stb. Az ukrán nemzeti konyha lisztalapú készítményekben is gazdag. A legelterjedtebbek a derelyék, galuskák és más ételek. Jelentős mennyiségben készítenek ételeket tejből és túróból – leveseket, pudingokat, túrós lepényeket stb.

Az utóbbi időben új ételekkel gazdagodott az ukrán konyha. Az élelmiszeripar fejlődése, az új mezőgazdasági kultúra meghonosodása, a tengeri és óceáni halászat növekedése új ételek megjelenését tette lehetővé. Az új termékek alkalmazása, a tudományos alapokon nyugvó receptek és a racionális technológiával elkészített ételek ellenére az ukrán konyha ételeinek nemzeti sajátossága megmaradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »