Amerika gasztronómiája

Amerika gasztronómiája

Amerika sokféle kultúrájú és hagyományokkal rendelkező nép él. Nyilván nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról, hiszen a különböző helyekről bevándorolt népek – különösen, ha kolóniában élnek – megőrzik magukkal hozott hagyományaikat.

A magas színvonalon álló tartósító- és élelmiszeripar termékeinek köszönhető, hogy friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. A húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. Szívesen készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan. A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek /jellegükben leginkább a Károlyi-, a Gundel salátákhoz hasonlíthatjuk/, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

Villásreggelivel kezdik a napot, melynek a főfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel. Délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek. A vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg előételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik. Az édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban.

Kávéjuk a nálunk készült feketénél lényegesen hígabb és világosabb színű. Egyes vidékeken a bort is kedvelik, de általában sört és égetett szeszes italokat fogyasztanak.

Mivel az USA a nemzetek olvasztótégelye, ezért konyhájában rengeteg íz és étel található meg. Kínaitól az olaszon át az afrikai konyháig szinte mindent megtalálunk. Tipikus amerikai ételről nem igazán lehet beszélni, ugyanakkor sajátos a hot-dog és a hamburger elkészítési módja. Igen sok gyorsétterem van az országban, ahova az amerikaiak igen nagy szeretettel járnak, ez sokukon meg is látszik, ugyanis nagyon sok túlsúlyos ember van. A bevándorlók közvetítésével itt kipróbálhatunk mindent egy helyen, nem kell beutaznunk az egész világot, hogy kipróbáljunk minden ételt, ami csak létezik, elég egy nagyvárosba ellátogatnunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »