Sousse

Sousse

Tunézia tengerparti üdülő epicentruma. A Sahel gyöngyének (a Földközi-tenger gyöngye) nevezett várost a Kr.e. 11. században alapították. A 9. században épült Ribat az erőd-monostor érdekes példája, csakúgy, mint a nagymecset, a bástyák és a Khalef tornya. A 240 teremből álló, 2-5. századi katakombái 5 kilométeren terülnek el.
A hófehér homokos tengerpartot körül ölelő Andalúzia, török és arab stílusú hotelek visszatükrözik a régmúltban itt letelepedett népek építési kultúráját.
A Sousse-i múzeumban a római kori Afrika mozaikjainak segítségével egy kissé visszatekinthetünk a múltba.
A város központja a Medina, vagyis az óváros. Itt található a tradicionális souk, vagyis a bazár negyed.

Tunézia harmadik legnagyobb városa, amely a fővárostól 140 km-re fekszik. A várost a föniciaiak alapítottak az i.e. 9. században. A Medina szűk utcácskái, tele boltok százaival az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik a 13 m magas, várfallal körülvett Ribat erőd, a Kasbah világítótorony, a régészeti múzeum és a római korból származó, 5 km hosszú katakombák, amelyek több ezer sírkövet rejtenek. Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetőséget, vizisportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál az ide látogatóknak.
Kevesen ismerik Sousse nevét, pedig az egyik legpazarabb nyaralóhely a világon. Tunéziában csak így emlegetik a turisztikai hivatalok: a Földközi-tenger gyöngye. S milyen igazuk van. Finom homokos beach, arab, török és andalúz stílusú szállodák, mámorító illatú olajfa-kertek, hófehér házak, speciális hangulatú bazársor, közel 25 ezer sírhelyet rejtő katakombák, régi rezes műhelyek, pazar kávézók hívogatják a látogatókat. A kutatások szerint régebbi ez a helység, mint Karthágó. A Sousse-i múzeumban a római kori Afrika mozaikjainak segítségével időutazást is végezhetünk.

Port el Kantaoui Ha kimondjuk ezt a furcsa nevet, mindenkinek rögtön beugrik Tunézia legnagyobb turista központjának emlékképe, aki valaha is járt Sousse-ban. A kikötő és egyben szórakozó centrum a város központjától tízpercnyi autóútra található, ez az a hely, amit senki sem hagy ki. A világhíres kisváros, Sidi Bou Said stilusában épitett mediterrán központ háromszáz jachtnak ad otthont, megtalálható itt a tradicionális souk, vagyis bazár negyed hamisítatlan mása, egymást érik az éttermek, kisebb-nagyobb parkok, zenére táncoló szökőkutak, golfpályák, szállodák. A vizisieléstől a teniszig bárki megtalálhatja itt a kedvenc időtöltését, s természetesen innen indulnak a nagy kirándulóhajók is. A gyerekek örömére kalózvitorlásokat is üzemeltetnek. Az egész környéket ráadásul betölti a jázmin illat, hiszen az olajfák mellett ez a növény honos a leginkább ezen a vidéken.
A hangulat télen-nyáron felemelő. Amikor Pesten esik a hó, itt akkor is kellemes napsütéses tavasz van, amikor pedig nálunk már rövid ujjú pólóban lehet járni, akkor ott már tombol a nyár. Port el Kantaoui egyik slágere minden évszakban a vitaminbár, ahol friss déligyümölcsökből készítenek dzsúzokat. Még pálmatejet is lehet kapni. Sokan inkább ezt választják a melegben, mint a helyiek kedvencét, a fügealapú borókapálinkát. S milyen igazuk van. Az ételeknél is hasznos a könnyebbek mellett voksolni, halat enni, a Tunéziában imádott bárányhús helyett. A tonhallal és tojással töltött palacsinta, az úgynevezett brikett például felejthetetlen.
A modern kor vívmányait feledni akarók Sousse-ban percek alatt történelmi helyeken találhatják magukat. A Medina, vagyis az ősi városrész olyan szépen megőrzött, hogy méltán lehetnek büszkék rá a tunéziaiak. Az épületek között természetesen a Khalef al Fata torony dominál, amely nem más, mint egy régi világítótorony. Az időszámításunk után 859-ben épült torony harminc méter magas, innen csodás kilátás nyílik az egész városra. Említést kell tenni persze a Ribatról is, arról az erődítményről, amely része volt a mediterrán tengerpartot védő várrendszernek. 1968-ban restaurálták, s most is igen jó állapotban van az épület. Az igazi hangulatot a pici üzletek, az eladók által teremtett hangzavar adja, ha valaki beveti magát a forgatagba, biztos, hogy órákig nem tud kikerülni a hatása alól. Érdekesség, hogy sok boltban tudnak egy picit magyarul, s nem engedik el addig a turistát, amíg nem vesz valamit, vagy legrosszabb esetben legalább nem ígéri meg, hogy visszatér.

A történelmi helyek megtekintése után, a csatangolás fáradalmainak kipihenése céljából a fürdés ajánlott. De aztán újra fel kell kerekedni egy kis túrára, ha már Tunéziában járunk, hiszen Sousse tőszomszédságában található Karthágó, a híres romjaival, valamint Tunisz, az ország fővárosa. A Bardo-múzeumot senki se hagyja ki, mert a római mozaik gyűjteménye páratlan a maga nemében. Aki az iszlám kultúra rejtelmeibe szeretne betekintést nyerni, annak a szent város, Kairouanba való kirándulást javasoljuk, ez egyébként egyben a tunéziai szőnyegipar központja is, fantasztikus keleti perzsákhoz lehet itt hozzájutni, viszonylag elérhető áron.
Afrikában járva ki ne lenne kíváncsi a sivatagra. Milyenek a homok dűnék? Hogyan élnek az oázisokban az emberek? Miként lehet megülni a tevét? Sousse-tól igen távol esnek ezek a fajta élmények. Sok órás fárasztó buszozás árán kóstolhatunk bele a beduinok életébe, leginkább kétnapos kirándulás keretében érdemes ezt a programot lebonyolítani.
Visszatérve Sousse-ba újra és újra csak a tengerhez találunk vissza. Ezt egész egyszerűen nem lehet megunni. Ilyenkor mindig arra gondol az ember: a felhőtlen pihenés bármennyi tunéziai dinárt megér.

Hasznos tudnivalók:
Sousse Tunézia keleti partján helyezkedik el. Két órányi repülőútra van csak Budapesttől. Két nagy nemzetközi repülőtér is a közelében található, a monastiri és a tuniszi. Az előbbibe elsősorban chartergépek közlekednek, míg az utóbbi főként a menetrendszerinti járatok célpontja.
A legjobb májusban Tunéziába utazni. Ilyenkor még nincs forróság, csak 24-26 fokot mutat a hőmérő. A tengerben lehet úszni, reggel 10 órától délután 3 óráig napozhatunk. Később kicsit lehűl a levegő, de egy könnyű pulóver este is elég. Júniustól erős a felmelegedés, július-augusztusban pedig szinte kibírhatatlan a kánikula. Szeptember, október újra kívánatos.
Tunéziában alkudozni kell. A bazárban, de máshol, sokszor a városi elegáns üzletekben is, kétszer-háromszor magasabb összeget írnak ki az árcédulákra, mert a tulajdonos bizton számíthat rá, hogy azt értékesítést heves ártárgyalás előzi meg, bármilyen kis tételről is legyen szó.
Sousse kávézóiban gyakran invitálják meg az utazót egy kis vizipipázásra. Ne csábuljunk el, még ha vonzó is a lehetőség. Ki tudja hányan nyalták végig korábban a pipa szopókáját. Inkább vegyünk magunknak a bazárban saját pipát, s otthon próbáljuk ki. Szinte minden méretben árulják a vizipipákat. Ajándéknak sem rossz ötlet.

Ajánlatos fertőtleníteni a gyümölcsöt Tunéziában a fogyasztása előtt. Itthonról vigyünk tablettát, s a szállodai szoba mosdójában könnyen elvégezhetjük a higiénés feladatot. Különösen vigyázni kell a frissen leszedett datolyával.
A lakosság 98 százaléka iszlám. A helyiek igen komolyan veszik a vallást, tisztelni kell a szokásaikat. Az iszlám szent helyek látogatásakor feltétlenül be kell tartani az előírásokat, s külön figyelmet kell szentelni az arabok imáira.
Magas faktorszámú napvédő krémet vigyünk magunkkal a nyaraláshoz, mert igen erős a nap, már májusban is könnyen leéghetünk, ha nem vigyázunk. Csalóka a tengeri szél, amely frissíti a partokat.
Érdemes kézműves termékeket vásárolni Tunéziában. A fazekasok keze munkája szinte csodákat eredményez, fantasztikus cserépedényeket lehet venni, a szövőasszonyok csomózzák a nyers lent, amiből szőnyeg remekek születnek, s nem szabad elfeledkezni a bőráruról sem, amely sokkal olcsóbb, s jobb kivitelű, mint máshol Európában.

A turisták szemszögéből nézve Sousse átmenet Tunisz és Hammamet között, azaz önálló, mint Tunisz, de üdülőhely is, mint Hammamet. Ha strandjai nem érnek is a hammametiek nyomába, és úgy érezzük, a Sahel háttérvidéke kevésbé egzotikus, azért Sousse Medinája, múzeumai, katakombái, sétánya és filmszínházai, a kávéházak és a tekintélyes Kantaoui városrész (Sousse-Nord) biztosítják mindazt a változatosságot, aminek Hammamet van hiján. Karthágó előtt, de Utica után a föniciaiak ismeretlen nevű kikötőt létesítettek itt. Ennek a virágzó városnak a közelében hatalmas tophetet találtak – itt szállt partra Hannibál nagyszabású itáliai elefántos hadjárata után. Mivel a III. pun háborúban Sousse elhatárolódott Karthágótól, Scipio szabad várossá nyilvánította, de ezt a kiváltságát el is vesztette, miután Pompeius szövetségeseit támogatta Caesar ellenében. A vandálok az immár keresztény városnak új nevet adtak, így lett Hunericopolis, később a bizánciak elnevezése szerint Justinianopolis. Az arabok uralma alatt Susa néven erősen háttérbe szorult. Amikor az aglabidák Szicília meghódítására indultak, ide hajóztak be, és hatalmas építkezésekbe kezdtek (ribat, a kasba és a Nagymecset), dacára annak, hogy Sousse továbbra is Kairouan vetélytársa maradt, sőt az 1730-as bégségi csatározások során Tunisszal is felvette a versenyt. A várost Ali pasa éppúgy támadta, mint a 12. században a normannok és a 16. században a spanyolok; de a genovaiak, a franciák, a szövetségesek sem kímélték. 1943-ban olyan nagy károkat szenvedett, hogy teljesen újjá kellett építeni. A Farhat Hached tér a város magja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »