Costa Blanca

Costa Blanca

Costa Blancának, magyarul fehér partnak nevezik Spanyolország egyik legszebb tengerparti részét finom, fehér homokja, és fehér házai miatt. A 200 km hosszú partszakasz egy igazi turistaparadicsom: szép, változatos partok, gyönyörű városok, csodás természeti képződmények, izgalmas kirándulási célpontok, érdekes kikapcsolódási- és programlehetőségek jellemzik. A leghidegebb, januári hónapban is 17 °C-os napi átlagos maximumhőmérséklet (mely magasabb, mint Budapest áprilisi átlagos maximumhőmérséklete), és nyáron is kellemes klíma, valamint egész évben napsütés várja a tengerpartok szerelmeseit. A városok télen sem ürülnek ki, sokan jönnek ide ezekben a hónapokban is elmenekülni a téli szürkeségből. A paradicsomnak igazán paradicsomi hangulata is van: Európában egyedülálló számú, őshonos pálmafák, déli gyümölcsök, egzotikus növények, csodaszép virágok, és a WHO szerint a világ legtisztább levegője járul hozzá a csodálatos kikapcsolódáshoz. A Costa Blanca kristálytiszta levegőjének oka az ipari létesítmények teljes hiánya a térségben. A Costa Blanca tehát gyakorlatilag mindössze Európa legtisztább levegőjű, legnaposabb, és egyik legszebb régiójának számít, nem véletlen, hogy mágnesként vonzza a turistákat. Ennek ellenére nem csak zsúfolt üdülőhelyek, hanem kis, festői városok és falucskák is várják a csendes pihenésre vágyókat. Akik pedig bulizásra, sok emberre vágynak, azok is megtalálhatják álmaik nyaralóhelyét a Costa Blancán.A Benidorm és Altea között található Albir ideális azoknak, akik szeretnék kiélvezni a Costa Blanca szépségét, a melengető napsütést, jó felszereltségű, tiszta strandon szeretnének fürdeni egy városban, ahol minden van, de mégsem vágynak Benidormhoz hasonló nagy városok zsúfolt strandjaira, egy annál csendesebb, nyugodtabb helyen szeretnének nyaralni. Albir 590 méter hosszú strandja kék zászlós, azaz a lehető legtisztább homokú, és vizű, és a legjobb minőségű szolgáltatásokkal rendelkező.

Alicante

A 334 ezer lakosú nagyváros a Costa Blanca fővárosa, Valenciától 160, Murciától 80 km-re fekszik. Jó közlekedési összeköttetéseinek köszönhetően remek bázisként szolgálhat a Costa Blanca strandjainak, látnivalóinak, nyaralóhelyeinek bejárásához. Alicante Benidormhoz hasonlóan kristálytiszta tengervízzel, finom, fehérhomokos tengerparttal, és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Pálmafás promenádjai, szép terei és parkjai nagyon idillikus várossá teszik. Remek éttermekben különleges fogások kóstolhatók. Ugyan több a lakosa, mint Benidormnak, de mégis kevésbé felkapott turistacélpont, valamivel nyugodtabb Benidormnál. A város tele van kultúrával, és történelemmel, a fürdésen, és napozáson kívül rengeteg látványosságot kínál: több remek múzeumot, régi barokk épületeket, szép műemlékeket, és mindent, amit egy tengerparti nagyvárost nyújthat.

Az óvárosból a legtöbb érdekes látnivaló gyalog elérhető. Alicante leghíresebb nevezetessége a 166 méter magas sziklán található Castillo de Santa Barbara, Spanyolország egyik legnagyobb középkori vára. A várhoz sziklába vájt lifttel is feljuthatnunk (az Avenue de Juan Bautista Lafora-tól), de lehet gyalogolni a Plaza de Carmentől is. Innen gyönyörű a kilátás a városra és a kikötőre. A belépés ingyenes, a liftért fizetni kell. A vártól délnyugatra található festői Barrio de la Santa Cruz városrész dombon fekvő kis, színes házakkal, virágos, szűk utcákkal varázsolja el az ott sétálókat. Nagyon jó éttermek, és tapasbárok is vannak az óvárosban. A kikötőtől induló Explanada de España sétányt pálmafák szegélyezik, érdemes sétálni rajta.

Altea

A gyönyörű Altea Benidormtól csak 10 km-re van, de távol a tömegturizmustól. A csodaszép város, modern kikötője ellenére, megtartotta régi atmoszféráját. Gyönyörű, fehér óvárosa, fantasztikus temploma, labirintusszerű utcái, és fehér házai hamisíthatatlan hangulatot adnak Alteának. Az Alteát körülvevő hegyek is hozzátesznek a város szépségéhez.

Altea fő nevezetessége a La Mare de Déu del Consol templom, ami gyönyörű kék kupolájáról már messziről felismerhető. Belső terét is érdemes megnézni. A régió kulturális fővárosában a művészetre fogékonyak sok apró galériát is felfedezhetnek. Altea sok szép, régi épülete, és temploma is el fogja varázsolni az ide utazókat.

Benidorm

Benidorm állandó lakosainak száma 65 ezer fő, de egy nyári napon a Spanyolország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén tartózkodók száma meghaladja a félmilliót. Benidorm 5 kilométeres partszakaszán lévő három homokos strandja, a Levante, Poniente és a Mal Pas mind kék zászlós, tehát kifogástalanul tiszta, és maximálisan jól felszerelt. A csendesebb, családok által kedvelt strand a Poniente, míg a Levante inkább zsúfoltabb.

Aki először lát Benidormról képet, azt hiheti hogy Miamit látja, vagy egy másik amerikai nagyvárost: a parton lévő felhőkarcolók és toronyházak Európában egyedülálló hangulatot árasztanak. Benidormban van a világon a legtöbb egy lakosra jutó toronyház. A város legmagasabb épülete a 210 méter magas Gran Hotel Bali, amely egyben Európa legmagasabb szállodája. A Gran Hotel Bali volt Spanyolország legmagasabb épülete, amíg 2006. novemberében a madridi Torre Espacio, majd több másik madridi felhőkarcoló túl nem szárnyalta. Panorámaliftjének használatával csodálatos látvány tárulhat a nem tériszonyosok szeme elé. Egy másik kiemelkedően magas épület a 2014. márciusában átadott 200 méter magas Edificio Intempo, Aki Benidormban száll meg, ha tud, kérjen minél magasabban elhelyezkedő szobát

Mindezek mellett, Benidormnak nagyon hangulatos, és szép óvárosa is van, szűk, macskaköves utcákkal. Sok kis üzlet, remek éttermek és bárok fedezhetők fel. A Levante és Poniente strandok között található Balcon del Mediterraneo, sziklán lévő kilátóhely gyönyörű kilátás kínál a városra, és annak strandjaira. Csendes, romantikus hely.

Benidorm a Costa Blanca partyfővárosa is. Éjszakai élete leírhatatlan: rengeteg diszkó, pub, karaoke-bár, kocsma várja azokat, akik nyaralásuk alatt éjszaka nem aludni, hanem szórakozni szeretnének.

A leírtakból következően Benidorm a fiatalok, és bulizást, társaságot, nyüzsgést kedvelők számára ajánlható, de ez Benidorm esetében nem jelenti azt hogy az idősebbeknek ne nyújtana kellő kikapcsolódást, ők még az éjszakai mulatók között is találhatnak nekik megfelelőt. A város családok körében is népszerű úticélnak számít, nem jellemző annyira rá, mint néhány más spanyolországi bulis helyre, hogy a szórakozó fiatalok elviselhetetlenek lennének, ez főleg a sok rendőrnek köszönhető. Így tehát azt mondhatjuk, hogy Benidorm azon kevés helyek közé tartozik, melyek fiataloknak, időseknek, és családoknak is ajánlható – ugyanakkor a nyári hónapokban elég zsúfolt.

A fürdésen, bulizáson, kiránduláson kívül rengeteg kikapcsolódási- és programlehetőség van Benidormban kisebb- és nagyobb gyerekeknek, és felnőtteknek is: a Mundomar, egy világszínvonalú, felejthetetlen kikapcsolódást kínáló delfinárium, ahol delfinekkel, fókákkal, pingvinekkel, papagájokkal, szurikátákkal, és egyéb tengeri- és szárazföldi állatokkal lehet találkozni. Felejthetetlenek a deflin-, fóka-, és papagájshowk, valamint a madárröptetések. Belépő 2017-ben 31 EUR (online vásárolva 25 EUR), 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 25 EUR (online 21 EUR)

Közvetlenül a Mundomar mellett helyezkedik el az Aqualandia nevű nagyon jónak számító aquapark, ahol gyerekcsúszdák is vannak, és nagyobb, izgalmasabb, félelmetesebb csúszdák is nagyobbaknak. Belépőjegy 2017-ben 38 EUR (online vásárolva 32 EUR), 4-12 éveseknek és 65 év felettieknek 29 EUR (online 25 EUR). Vehető délutáni jegy 15 órától, ennek ára 26 EUR, online 25 EUR, 4-12 éveseknek és 65 év felettieknek 22 EUR, online 21 EUR.

Calpe

Calpe (vagy katalánul: Calp) Benidormtól 22 km-re, Alteától 12 km-re északra elhelyezkedő nyaralóhely. A Penyal d’Ifac természeti park sziklájának lábánál fekszik. Már Valenciától sincs túl messze, 122 km-re helyezkedik el az izgalmas kikötővárostól.

Szépséges természeti környezetben, remek strandokon lehet Calpéban fürödni. Calpe északi részén sziklás, délen hatalmas, kiváló, tiszta finomhomokos strandok vannak. A strandok olyan hosszúak, hogy még a csúcsszezon közepén is mindig lehet helyet találni. Calpe barátságos, színes, csendes, pihenésre alkalmas hely. Óvárosa máig megtartotta egy tengerparti spanyol halászfalu tradícióit, hangulatát és kinézetét, és emellett kínál modern turisztikai szolgáltatásokat. Tengerparti részén ugyanakkor már nagy szállodák magasodnak, egy kicsit már túlépített a város, és nyaranta elég zsúfolt szokott lenni.

Az Ifach szikla 332 méter magas csúcsára fantasztikus túraútvonalak vezetnek, a felső részén még egy alagúton is átmehetünk. Felérve fantasztikus a kilátás. Az alagút után, fel a csúcsig már veszélyes, és gyerekekkel nem ajánlott a séta (2016-os állapot szerint le is van már zárva az út onnan), de már addig is kitűnő a panoráma.

Elche

Elche (vagy Elx) a régió harmadik legnagyobb, és egyik leglátogatottabb városa. A mórok által alapított városban, és környékén több, mint 200 ezer pálmafa található, amelyek nagyon egzotikus légkört kölcsönöznek Elchének. Ez Európa legnagyobb, és a világ egyik legnagyobb pálmafa ligete. Elképesztő élmény ennyi pálmafa közt sétálni a városban, mely ilyen téren teljesen egyedülálló Európában, és emiatt az UNESCO Világörökség része. A pálmafákat a 10. század végén, Elche muszlim uralma idején ültették.

Fonts d’ Algar vízesés

Az Algar vízesés nem is egy, hanem több, sziklákról lezúduló vízesés, természetes fürdőhelyekkel. Csodás látvány, gyönyörű természeti környezetben, bárokkal, éttermekkel. A vízesések különböző szintjei között kis fahidakon lehet közlekedni. Egy forró nyári napon az arra fogékonyak számára hatalmas élmény a vízesés melletti sziklákból a jéghideg vízbe ugrani. A víz tényleg hideg, télen-nyáron 18 fokos, ezért ajánlott megfelelő fürdőruhát vinni, ha nem csak a természet gyönyörű ajándékában szeretnénk gyönyörködni, de meg is mártóznánk. A vízesések bejárása néhol meredek gyaloglást igényel. Érdemes nyitásra érkezni, hogy elkerüljük a nagy tömeget.

Guadalest

A Benidormtól 24 km-re nyugatra fekvő Guadalest, hivatalos nevén El Castell de Guadalest 236 lakosú kisváros, de évente 2 millió látogatót vonz. Ez Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, Guadalest is egy csodálatos kirándulási célpont a Costa Blancán nyaralva. A falunak szinte több látnivalója, mint lakosa van. Például a 11. századi muszlim vár, a börtön, az Alcalá sziklatorony, a 18. századi barokk templom, vagy a kínzóeszközök múzeuma. A település mintha a sziklákkal együtt jött volna létre, olyan tökéletesen egészítik ki egymást a régi és új épületek, és az ősi természeti képződmények. Guadalest csodálatosan szép, mint ahogy a kilátás Guadalest szikláiról is az.

Villajoyosa / La Vila Joiosa

Villajoyosa, az „ékesített város” 32 kilométerre található Alicante városától, és 10 km-re Benidormtól. A régi halászfalu házai vidám, élénk színekre vannak meszelve, amely nagyon egyedivé teszi a városképet. A festésnek korábban az volt a szerepe, hogy a halászok könnyebben hazataláljanak. Villajoyosa több, régi történelmi épülettel is rendelkezik: római kori hidakkal, gótikus templommal, és egy 16. századi őrtoronnyal. Villajoyosa a csokoládéról is híres: a Csokoládémúzeumot biztos nem fogják az kihagyni az édesszájúak, az élettel teli halpiac pedig a gasztronómiai élményeket keresők kedvence lehet.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »