Costa Brava

Costa Brava

A Costa Brava, a „vad part”, az egyik legnépszerűbb spanyolországi nyaralási célpont. Blanestől a francia határig húzódik. Csodálatosan szép, sziklás, valamint homokos-kavicsos partokkal és változatos településekkel várja az ide utazókat. A strandok errefele gyorsan mélyülnek. A Costa Bravát különösen vonzóvá teszi Barcelonához való közelsége, természeti környezete, a hegyek közelsége, szép strandjai, kristálytiszta, kék tengervize, és öblei. Valamint a számos sportolási, búvárkodási, kirándulási, kerékpározási, városnézési lehetőség, és a remek gasztronómia is (rendkívül sok a jó étterem a Costa Brava üdülőtelepülésein, pedig ez általában nem jellemző a nyaralóhelyekre). Megtalálhatók itt a pörgős, bulizós, valamint a családok számára ideális csendesebb, nyugodtabb, kisebb üdülőhelyek is. Aki nem csak a napon sütkérezni szeretne, az több hétre is elegendő kirándulási lehetőségből választhat. Ugyanakkor a nyári főszezonban rendkívül zsúfoltak lehetnek az itteni nyaralóközpontok. Aki megteheti, annak érdemes augusztus végén vagy szeptemberben mennie, amikor még jó az idő, de már nincsenek annyian.

Begur

Begur a Costa Brava egyik rejtett kincse, ahova nem értek még el a turisták tömegei, ahol gyakorlatilag nincs éjszakai élet. Barcelonától 131 km-re, Lloret de Maron és Tossa de Maron túl, Tossa de Martól további 55 km-es autózásra található. Begur, és környéke (Begur egyben a történelmi város, másrészt a tartomány, a környék, a környező falvak összefoglaló neve) azoknak ideális, akik egy ilyen nyugodt, kevesek által ismert helyen szeretnének nyaralni.

De ha valaki nem is itt száll meg, annak is érdemes lehet ide kirándulni egyik nap. Begur híres fehér mediterrán házairól, 17. századi, dombra épült várának romjáról, ahonnan remek a kilátás. Valamint óvárosáról, melyet szűk utcák, és a mór és spanyol építészet szépségei jellemeznek. És leginkább a környékbeli paradicsomi strandokról, melyek közül több nagyon csendes, és egyáltalán nem zsúfolt.

Begur fő építészeti nevezetessége középkori várkastélyának, a Castell de Begurnak a romjai. A szép kilátás miatt érdemes felmenni, Begur központjától kb. 1 km-es, meredek úton lehet feljutni.

Begur strandok:

Az itt található, gyönyörű öbölben elhelyezkedő, homokos Aiguablava strand az egyik legjobb, legszebb strand a Costa Braván. Sokan is ismerik így, ezért a legtöbbször zsúfolt. Látványos, jó strand a kavicsos-sziklás Platja Fonda is. Ez vad strand, szolgáltatások nélkül. Továbbá a kavicsos Sa Tuna is. Mindhárom strand a Costa Brava legjobb, legszebb strandjai között van listázva, így Begur környékén igazán szép partokon fürödhetünk.

Blanes

A 37 ezer lakosú Blanes a Costa Brava legdélebbi, Barcelonához legközelebb eső üdülőhelye. A katalán fővárostól 70 km-re, és másfél órás vonatútra van. Valamennyit spanyolos hangulatából is megőrzött Blanes. Blanes egy családi nyaralóhely, az egyik olyan üdülőhely a Costa Braván, amely a csendesebb kikapcsolódásra vágyók jó választása lehet. A fiatalok Lloret de Marba mehetnek át bulizni.

Gyönyörű tengerpartja mellett számos élményt kínál. Például megnézhetjük a világ egyik leghíresebb, és legjobb botanikus kertjét, a 16 hektáron fekvő, csodálatos Járdin Botanic Marimurtra kertet, 6000 virág- és növényfajjal, és kilátóhelyekkel. A csodálatos növények látványát a botanikus kertből a sziklákra és a tengerre irányuló pazar kilátás teszi még szebbé. A kertbe a belépődíj 2019-ben 7 Euró, nyitvatartás 10:00-17:00 (utolsó belépés: 16:00) a kikötőtől 10 perc gyaloglással, vagy a 3-as busszal juthatunk el ide. Van egy másik botanikus kert is, Blanes és Lloret de Mar között, a Pinya de Rosa, ahol főleg kaktuszok vannak, de az sokkal kevésbé érdekes mint a Marimurtra. Van Blanesben 18 lyukas minigolfpálya is, a Garbi Minigolf. Ugyanakkor nem túl jó, eljárt felette az idő, ráféfne már egy alapos felújítás.

A műemlékek az óvárosban (Santa Maria plébániatemplom, kastély, szökőkút), a hamisíthatatlan hangulatú halpiac, a pálmafákkal szegélyezett sétányok is mind-mind csodálatos órákat szerezhetnek az utazónak.

Castillo de San Juan várból 180 méter magasból láthatjuk a tengert, tiszta időben még a barcelonai Montjuic hegy sziluettje is látszik. A botanikus kert mellett, ide is mindenképp érdemes ellátogatni.

Cadaques

Salvador Dali szerint, aki itt élt, és festett, Cadaques a világ legszebb faluja. És valóban, vitán felül mondhatjuk, hogy ez legalább Spanyolország egyik legszebb települése, és bizonyosan a Costa Brava legszebb helye. A csendes, a rengeteg turistától megkímélt kis halászfalu az utolsó település a francia határ előtt (Begurtól is még további 72 km-re van). Dalin kívül számos más művészt is elbűvölt. Nincs még egy ekkora település a világon, ahol ennyi híres művész fordult meg, például, csak néhányat említve: Duchamps, Picasso, Matisse, vagy Max Ernst. Cadaques nem csak a külföldi turisták népszerű üdülőhelye: mivel Barcelonától csak 2,5 órát kell utazni, sok spanyolnak, főleg barcelonai lakosnak Cadaquesben van hétvégi háza. Nem véletlen: Cadaques fehér házaival, és hamisíthatatlan hangulatával egy csodálatos, romlatlan, gyönyörű, kevés más településhez hasonlítható halászfalu. Családi, csendes kikapcsolódáshoz ideális.

Cadaques fő látnivalója Dali háza, ahol Salvador Dali 1930-1982 között élt és dolgozott, és amely ma múzeumként működik. Pontosabban a Cadaqueshez közel, Portligatban található (gyalog is elérhető Cadaquesből). A belépőjegy 2019-ben 12 EUR, 16 éven alul és 65 év felett, valamint 26 éven alul nemzetközi diákigazolvánnyal 8 EUR, 8 év alatt ingyenes, ugyanakkor mindenkinek kötelező az előre foglalás. Cadaques óvárosának temploma a Esglesia de Santa Maria, melynek barokk oltára igazán különleges. A Cadaquesből 1 óra gyaloglással elérhető, 1864-ben megnyílt Far de Cala Nans világítótoronytól csodás a kilátás a városra és a tengerre, a világítótorony elérése előtt egy békés strandon is meg lehet mártózni. Ez Spanyolország szárazföldi részének legkeletibb csücske.

Cap de Creus Természeti Park meglátogatása, a természeti parkon belüli séta is csodás élményt jelent, a különleges geológiai formák (növények nem nagyon láthatók) az azurkék tengerrel festői kontrasztot alkotnak, az apró strandokon megállhatunk megfürdeni. Máshol ilyen látvány nem nagyon tapasztalható, kihagyhatatlan látványosság (akkor is) ha a környéken vagyunk, vagy Cadaquesbe látogatunk. A természeti parkban jól kitáblázott könnyebb-, és nehezebb túraútvonalak közül választhatunk.

Calella

Calella földrajzilag nem tartozik a Costa Bravához, mivel attól már délre található, tehát igazából a Costa del Maresme része, ugyanakkor az utazási irodák, és sok helyen az interneten is általában a Costa Bravához sorolják. Calella az ezen az oldalon bemutatott legdélebbi, Barcelonához legközelebbi település. Malgrat de Martól 9 km-re helyezkedik el, és Pineda de Marral határos. Calella vonattal 70 perces út Barcelonából, míg busszal 55-65 perc.

Calellában rendkívül széles és hosszú homokos (de nem kifejezetten finomhomokos), kék zászlós strandon lehet fürdeni, ahol sportolási lehetőségek is vannak. A víz gyorsan mélyül, mint szinte mindenhol a Costa Braván. Éttermek, bárok is várják a nyaralókat, valamint 1-2 klub is van, van tehát éjszakai élet, de nem annyira vad, és szem előtti mint Lloret de Marban. Calella egy tipikus tömegnyaralóhely, nem igazán spanyolos, de jól felszerelt. Amit Calellában nevezetességnek lehet mondani, az az 1856-1859 között épült, ma is működő, hangulatos világítótornya, mely egy nem olyan rövid, dombra felfele gyaloglás után érhető el a központi résztől (az út jobb oldalán induljunk el a strandtól, máskülönben később keresztezni kell egy forgalmas utat!). Nagyon jó a kilátás a világítótoronytól, és annak a környékétől, de maga a torony nem mindig van nyitva, de a panoráma miatt érdemes idesétálni. Érdemes megnézni a városközpontban lévő Dalmau Parkot is, mely szintén szép kilátást kínál.

Figueres

Figueres Salvador Dali szülővárosa, Cadaquestől nyugatra, kb. 30 km-re a szárazföld fele található. Itt található a híres, elképesztő szépségű és gazdagságú, és igen érdekes Dali Színházmúzeum, amit maga Dali tervezett, a romos városi színház újjáépítésével. Az épület önmagában is attrakció, ráadásul emellett csodálatos gyűjtemény látható Dali munkáiból. Akik nem rajongói Dalinak, azokat is általában elvarázsolja a múzeum, nagyon érdekes, szürreális, nagyon egyedi és szórakoztató kiállítóhely. A múzeum október 1.-június 31. között hétfőnként zárva! Belépőjegy 2019-ben 15 EUR, diákoknak és nyugdíjasoknak 11 EUR, 8 év alatt ingyenes.

A város másik érdekes látnivalója a Castell de Sant Ferran, egy hatalmas, 1753-ban épült katonai erődítmény, amely a Dali múzeumtól 10 perces gyaloglással elérhető. Ezeken kívül Figueres túlságosan nem érdekes, vagy szép, tehát leginkább annak érdemes ide utaznia, aki megnézné az érdekes Dali múzeumot, valamint Spanyolország legjobb éttermei miatt is érdemes ellátogatni, a város híres a gasztronómiájáról is.

Lloret de Mar

Lloret de Mar a Costa Brava legnagyobb, turisztikailag legfejlettebb üdülőhelye, a vad part fővárosa, éjszakai életének központja. Számos utazási iroda ha a Costa Bravára szervez nyaralást, a legtöbbször Lloret de Mart (is) jelöli meg célpontnak. A városban így hihetetlen tempóban szaporodnak a szállodák, mulatók, éttermek, kocsmák. A diszkók, nightklubok, pubok, és egyéb mulatóhelyek egymást érik a városban, 2010-ben egy nagy kaszinó is épült. Lloret de Mar nyüzsgő, zajos üdülőközpont, elsősorban tehát a bulizást kedvelő fiatalok tetszését fogja elnyerni. Ezért akik pihenésre, kikapcsolódásra vágynak, és az „igazi” Spanyolországra kíváncsiak, azok ne Lloret de Mart válasszák.

Santa Clotilde kertbe mindenkinek érdemes ellátogatnia: a szikla tetején lévő gyönyörű, békés, de nem túl nagy növénykertből lenyűgöző a kilátás a tengerre (belépőjegy 2019-ben 5 EUR, diákoknak és nyugdíjasoknak 2,50 EUR). Ez a település legszebb látnivalója. A város gyönyörű és különleges templomát, a Sant Roma templomot is érdemes megnézni. 1522-ben épült, de igazán érdekes a 20. században lett, amikor bizánci, mór, reneszánsz, és modernista stílusok egyvelegében átépítették. Lloret de Mar Blanes mellett, hozzá nagyon közel található, tehát érdemes megnézni feljebb Blanes leírását is, mely számos további kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar Blanesnél már délebbre van, hivatalosan már nem is a Costa Brava része, de sokan még oda sorolják. Santa Susanna és Blanes között fekszik, Santa Susannával már összeépült. Jó minőségű szolgáltatásokat kínáló, a turizmusra épülő város, ahol a nyaralók mindent megtalálhatnak, amire egy színvonalas nyaraláshoz szükségük lesz, de egy kicsit jellegtelen, nem túl különleges vagy egyedi hely. Családok, párok számára ideális, bár van itt is 1-2 klub, és valamennyi éjszakai élet, de a klubok korábban zárnak, mint pl. Lloretben. Strandja a környék strandjaihoz hasonló, homokos-kavicsos keverék. A Parc Francesc Macia egy remek, különleges, izgalmas játszótér és park a városban, amit a gyerekek nagyon élvezni szoktak.

Palamos

Az 1279-ben alapított Palamos Llafranc és Tossa között fekszik, és a Costa Brava legmélyebb, és legnagyobb természetes öblében található. Három kilométer hosszú, homokos stranddal rendelkezik. Palamos a Costa Brava egyik fő kikötője, az egyik utolsó megmaradt halászflottával. Palamosban kitűnő, a helyi halászok által kifogott rákot ehetünk, melyről a hely híresnek számít. Akik érdeklődnek a halászat iránt, azok a város érdekes, remek halászati múzeumában (Museu de la Pesca) többet is megtudhatnak róla. Családi nyaralásra ideális, csendes hely, kisvárosias atmoszférával.

Santa Susanna

Calellához és Malgrat de Marhoz hasonlóan, Santa Susanna sem a Costa Brava része már. A Costa Bravától délebbre van, a Costa del Maresméhez tartozik, de sokan tévesen még a Costa Bravához sorolják. Ugyanakkor, erre az oldalra több látogató érkezik Santa Susannát keresve, és sok kérdést kapunk a nyaralóhely kapcsán, tehát Santa Susannáról is írtunk leírást itt a Costa Brava oldalon.

Santa Susanna Pineda de Mar és Malgrat de Mar között helyezkedik el. Teljes mértékig nyaralóhelyként kell elképzelni, különösebb óvárosa, történelmi nevezetességei nincsenek, látképét a szállodák, és a viszonylag új nyaralóházak határozzák meg. Csendes hely, számottevő éjszakai élet nélkül. Programlehetőségek főleg a szállodákban, és azok környékén vannak. Partja homokos (de nem finomhomokos), néhol sziklás szakaszokkal, gyorsan mélyülő, elég szép. Csak strandolásra és napozásra teljes mértékben ideális hely. A tengerparti rész mellett van egy hangulatos, idillikus dombos része is az üdülőhelynek, az ott lévő szállásokból akár gyönyörű lehet a kilátás a tengerre, ugyanakkor a közlekedés felfele autó nélkül nehézkes lehet.

Tossa de Mar

A „spanyol Saint Tropez”, Tossa de Mar a Costa Brava egyik leggyönyörűbb települése. A népszerű üdülőhelytől, Lloret de Martól mindössze pár kilométerre, és pár perces buszútra található. Tossa hangulatos, és csodaszép középkori óvárosa, annak műemlékeivel igazán elvarázsoló. Tossa de Mar megmaradt annak, ami volt: egy 16. századi, csodálatos hangulatú, mindenkit azonnal rabul ejtő mediterrán falucskának, diszkók, és gyorséttermek nélkül. Pároknak, családoknak, nyugalmat keresőknek ideális – igazából mindenkinek, kivéve fiataloknak, és azoknak, akik éjszakai életet is keresnek. Ők ne itt lakjanak, de nekik is érdemes ide kirándulni egyszer.

Ugyanakkor mára már az utazási irodák, és egyéni utazók is felfedezték Tossa de Mar szépségét, így ide is egyre többen szerveznek nyaralásokat, tehát nem annyira nyugodt hely, mint egy évtizeddel ezelőtt volt, sokkal zsúfoltabb, de még mindig remek atmoszférájú és békés. Különösen kedvelt a családok mellett a barcelonaiak körében is.

Tossa de Mar fő látnivalója vára, a 13. századi Castillo de Tossa de Mar. A Platja Gran, a fő strand végénél van, az óvároshoz közel. Ingyen felmehetünk, kellemes, 10 perces sétával, és élvezhetjük a kilátást, közben több érdekes helyen megpihenhetünk.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »