Granada

Granada

A híres spanyol mondás szerint:”Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit„. Ez talán igaz is, hiszen a tartomány rendkívül sokat tud adni az idelátogatóknak. Granada 238 ezer lakosú, 2,7 km2 területű város, a Sierra Nevada lábánál, 738 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Granada városában számos csodálatos szépségű műemlék található – az Alhambra, a Katedrális, vagy a Generalife. De Granada például a flamenco szülőhazája is, így idelátogató turistaként vétek lenne kihagyni egy flamenco est megtekintését a sacramontei barlangokban. A leírhatatlan szépségű épületeket, és a város fantasztikus hangulatát továbberősíti a Sierra Nevada hegyi környezete, mely szépsége mellett a légzőszervi megbetegedésekkel küzdőknek is javíthatja az állapotát. Az egészségmegőrzést több helyi gyógyfürdő is szolgálja. Miután megnéztük a várost, fantasztikus kirándulást tehetünk a hegyekben, élvezve a kilátást, és mélyeket szippantva a kristálytiszta levegőből.

Alhambra

Az Alhambra, Spanyolország egyik legismertebb látványossága, kötelező látnivaló Granadában, sőt, a környékén nyaralva is. Az ókori Mór Monarchia szent helye, és erődítménykomplexuma volt. A Granada felett lévő dombon álló, 140 ezer m2 területű, lélegzetállítóan szép épületegyüttes 1223 és 1408 között épült. Három részből áll: a díszes Nazrid palota (a jegyen található dátum az ide belépésre vonatkozik), az Alcazaba, valamint a Generalife (a kertek). Erődítménye az Alcazaba, a komplexum legrégebbi része, melynek tornyaiból csodás kilátás nyílik Granada városára. Ma már nem az eredeti Alhambra látható: V. Károly lebontatott egy épületet, hogy helyére palotát építtessen magának, majd 1812-ben a távozó francia megszállók felrobbantották a komplexumot. A 19. században megkezdődött a restaurálás, amely jelenleg is folyamatban van.

Generalife

A Generalife az Alhambra része. Ez volt a Nasrid szultánok nyári palotája. A palota, és a gyönyörű kertek 1313-1325 között épültek. Az Alhambra jeggyel a Generalife is megnézhető. Az Alhambra, és a Generalife, és az Albicín városrész együtt teszi ki Spanyolország 38 világörökségi kincsének egyikét.

Katedrális

A granadai katedrálist a spanyol reneszánsz csúcspontján, 1521-ben, Izabella királynő parancsára kezdték építeni. Gótikus, reneszánsz, és barokk motívumokat is felfedezhet az avatott szemlélő a székesegyházban. A monumentális alkotás elkészítése 181 évbe tellett, de pénzügyi okok miatt nem fejezték be teljesen. Ahogy kívülről, úgy belülről is leírhatatlanul gazdag, és szép

Albaicín / Albayzín

Granada legismertebb városnegyede az Albaicin, a régi mór városnegyed, mely 1984 óta a Világörökség része. Az Alhambrától északra, a Darro folyó túlpartján, az Alhambrával szemközti dombon található. A városrésznek több szép temploma, műemléke, és egy fellegvára van, de ami a turistákat igazán elvarázsolja, az a városnegyed roppant különleges atmoszférája, romantikus terei, szűk utcácskái, és ősi házai. Itt járva úgy érezheti az ember, mintha 500 évet visszament volna az időben.

San Nicolas kilátóhely / Mirador de San Nicolas

Az Albaicin városrészben lévő kilátóhelyről fantasztikus látvány nyílik a városra, az Alhambrára, és a Sierra Nevadára. Érdemes megnézni itt a naplementét, ahogy a nap sugarai eltűnnek az Alhambra mögött, és utána gyönyörködni Granada esti fényeiben, ami innen a legjobb. A látványt esetleg egy sör, vagy egy kávé elfogyasztásával még jobban feldobhatjuk. Még különlegesebbé teszi a hely atmoszféráját a helyiek zenélése, és tradicionális dobokon való játéka

Plaza Nueva

Az élettel teli Plaza Nueva Granada központja – esténként itt gyűlnek össze a fiatalok, akik később továbbmennek a Plaza diszkóiba, kávézóiba, és sörözőibe. Ez a szép, és elegáns tér remek hely elfogyasztani egy kávét, élvezni Granada különleges atmoszféráját, és figyelni a helyiek jövését-menését. A Plaza Nueván van ezen felül a királyi kancellária, és a nagyon szép, hangulatos kis Santa Ana templom is, melyeket szintén érdemes megnézni.

Parque de las Ciencias és Biodomo

Remek családi program a 70 ezer m2-es, érdekes, izgalmas, tartalmas interaktív tudományos múzeum meglátogatása. Granadában nem csak az Alhambra érdekes, sőt, a gyerekek valószínűleg jobban is fogják élvezni ezt a látványosságot. Főleg gyerekeknek szánt múzeum, de gyerekek nélkül utazó felnőtteknek is érdemes lehet ellátogatni, nekik is érdekes több része. A Parque de las Ciencas több épületében többek között ilyen látványosságokat találunk: az emberi test pavilonja, felfedező udvar, planetárium, kilátótorony, trópusi pillangók kertje, repülő ragadozók bemutatója. Megismerhetjük az univerzumot, az emberi testet, különböző élőlényeket, de a még robotoknak szentelt kiállító rész is van. Számos attrakció, és program van gyerekeknek, tudományos kísérletek is kipróbálhatók. A komplexum része a külön belépőjegyért megtekinthető BioDomo állatkert, ahol emlősök, madarak, ragadozók, kétéltűek, halak és gerinctelen állatok figyelhetők meg.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »