Madrid

Madrid

Madrid Spanyolország fővárosa, 3,2 millió lakosával (a külvárosokkal együtt 6,3 millió fő a lakossága) az ország legnagyobb városa, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (London és Berlin után). Barcelonát megelőzve, Spanyolország leglátogatottabb városának, és egyben Európa 4. leglátogatottabb városának számít. 660 méterrel a tengerszint felett fekszik, ezzel Európa legmagasabban fekvő fővárosa. A város szinte mértanilag pontosan Spanyolország közepén található. Éghajlata mediterrán, kontinentális jellemzőkkel, 24 fokos nyári átlaghőmérséklettel. Madrid a világ egyik legélhetőbb, legtisztább fővárosa. Legendás éjszakai életével, rengeteg bárjával és szórakozóhelyével, értékes múzeumaival, sok parkjával, virágaival, és mosolygós, kedves emberekkel várja a turistákat. Ráadásul gyönyörű középkori városokba is el lehet kirándulni innen viszonylag gyorsan, melyeket a leírás végén mutatunk be.

Ugyanakkor, aki először menne Spanyolországba, városlátogatásra, ne feltétlenül Madriddal kezdjen, ha mehet máshova is. Hacsak nem Madrid múzeumai érdeklik, városlátogatásra, a nagyvárosok közül, jobban jár Barcelonával vagy Valenciával. Madrid hozzájuk képest nem akkora szám, előbbiek színesebb, különlegesebb városok.

1561-ben Spanyolország fővárosa Toledóból Madrid lett, és az új fővárosnak (katolikus országoktól szokatlan módon) nem volt katedrálisa. Így már a 16. században elkezdték tervezni Madrid katedrálisát, de a kivitelezés csak 1879-ben kezdődött meg. Az építkezés lassan haladt, az 1930-as években, a polgárháború következtében teljesen le is állt. A királyi palota mellett álló eklektikus, számos építészeti jegyet magán viselő 104 m hosszú, 76 m széles katedrálist végül 1993-ban II. János Pál pápa szentelte fel, de 1999-ig folytak még építési munkálatok. 2004-ben itt tartották már Fülöp herceg és Letizia Ortiz Rocasolano esküvőjét. Más európai székesegyházaktól eltérően kevésbé grandiózus, inkább viszonylag modern katedrális. Kupolájába fel lehet menni, ahonnan lenyűgöző 360°-os kilátás nyílik Madridra.

A királyi palota mellett álló katedrálishoz közeli sétálóutcák Madrid leghangulatosabb részének számítanak. Érdemes errefel, az Opera metróállomás környékén sétálgatást is tervezni.

A Real Madridnak, a világ legeredményesebb, és jelenleg is az egyik legkiválóbb focicsapatának szentélye. Az 1947-ben épített stadion 85 ezer fő befogadására képes, a világ egyik leghíresebb, és legelismertebb labdarúgó-helyszíne. Háromszor tartottak itt UEFA-kupa döntőt, valamint 2010-ben a BL-döntőt. Az érdekes stadiontúra folyamán a vendégek ellátogatnak a stadion legmagasabb pontjára, az öltözőkbe, a VIP-részlegre, a játékoskijáróba, a sajtórészlegre, a trófeákhoz és a Real Madrid múzeumba, és még a kispadra is leülhetnek.

A Gran Vía Madrid díszes, és előkelő bevásárló-utcája, ahol az éjszakai élet is jelentős. A Plaza de Cibelestől a Plaza de Espanyáig fut. A Gran Via mentén, többek között, hatalmas, több emeletes ruhaboltok (Zara, Primark, Stradivarius, Mango, Bershka, H&M, Benetton, stb.), a Real Madrid egyik hivatalos boltja, és étteremek is találhatók. Az élettel teli utca a város egyik legfontosabb bevásárlóterülete, ahol a vásárlás mellett a lenyűgöző építészeti alkotásokban is lehet gyönyörködni. Építését 1904-ben hagyták jóvá, pár évvel később elkezdték, és teljesen 1929-re készült el.

A Gran Vía végén, a Calle de Alcalá és a Gran Vía sarkán az utca talán legnagyobb attrakciója, a Metropolis elnevezésű épület található. Az irodaház építését 1907-ben kezdték, és 1911-ben avatták fel. Tornyát 24 karátos arany díszíti. Nappal és kivilágítva is bámulatos, de más és más élményt nyújt. Híres épület még Gran Via 1 szám alatt található 1917-es Edificio Grassy, vagy a 28-as szám alatti Teléfonica – az első európai felhőkarcoló, 1926-1929-ig épült, 89 méter magas.

A Plaza Mayorhoz közel található 1916-ban nyílt piacot magánbefektetők 2003-ban megvásárolták, és 2009-re renoválták. Ez Madrid legnépszerűbb piaca, inkább egy gourmet, mint egy hagyományos piac. Nagy választékban kóstolhatók tapasok, sonkák, olajbogyók, tengeri fogások, desszertek, iható sör, bor, és pezsgő. Nem a legolcsóbb hely, zsúfolt, és elég turistás is, de mindezek ellenére is, a kulináris élvezetek számára nyitottaknak kihagyhatatlan, akik remek gasztronómiai élményekkel távozhatnak. A piac szép, a felújítás folyamán csodálatosan renovált épülete, melyet vas és üveg alkot, szintén figyelemre méltó.

A Prado a világ egyik legnagyobb leghíresebb, és legjelentősebb szépművészeti múzeuma, a spanyol művészeti alkotások legjelentősebb kiállítóhelye. A festményeken és szobrokon kívül több, mint 5000 rajz, 1000 érme, és medál és egyéb szépművészeti alkotások tekinthetők meg. A spanyol festményeken kívül itália, flamand, francia festők alkotásai, és néhány német festmény is kiállításra került. Olyan festők felbecsülhetetlen értékű művei találhatók meg a 8600 darabos gyűjteményben, mint Goya, Velazquez, Rubens, Rembrandt és El Greco. A Prado 1819-ben nyílt, 1918-ban, 1950-ben, és 1960-ban is kibővítették. Érdemes korán, nyitásra vagy nyitás előtt érkezni, esetleg online jegyet venni (a megvásárlástól számítva 1 évig érvényes, online jegyvásárlási probléma esetén telefonon is megvehető a jegy), különben hosszan kell sorban állni.

Az 1909-ben, Antonio Palacios által épített, a Plaza de Cibelesnél található szép épület korábban a főposta épületeként funkcionált. 2007 óta a madridi városháza működik itt. 2011 óta a hivatalos neve: Palacio de Cibeles. Kilátójából csodálatos a panoráma,

Palacio Real de Madrid / Királyi palota

A palota Spanyolország királyának hivatalos rezidenciája. VI. Fülöp király azonban nem a királyi palotában lakik, hanem a kisebb Palacio de la Zarzuelában, amely Madrid külvárosában található. A korábban ezen a helyen álló Antiguo Alcázar 1734 karácsonyán leégett, a jelenlegi Királyi palota 1738-1755-ig épült. A Palacio Real de Madrid jelenleg ünnepségeknek, diplomáciai, és protokolláris eseményeknek ad otthont. Belső tere gazdagon díszített, olyan művészek munkáival, mint Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio, és Goya. Tetszetős és értékes bútorok, szőnyegek, és tárgyak (pl. egy Stradovarius-hegedű, porcelánok) is díszítik. Fegyverraktára is érdekes, a világ legjobbjának tartják. A palota egyik legszebb része trónterme. Szép, érdekes palota.

A palota keleti részén Madrid egyik legszebb tere, a Plaza de Oriente fekszik, gyönyörű épületeivel, kertjeivel, szobraival, sövénylabirintusaival, és szökőkútjaival egy kellemes sétára, hangulatos kávézásra csábít a királyi palota meglátogatása előtt vagy után.

Parque del Buen Retiro

Az 1,4 km2 területű park a Puerta de Alcalá mellett, a Pradohoz közel található. A hangulatos, békés, szép parkban egy nagy, mesterséges tó, a Estanque del Retiro is van, amelyen csónakázni is lehet. Madrid legnépszerűbb és legszebb parkjának számít: hétvégenként rendkívül zsúfolt, amikor a spanyol családok itt sétálnak, napoznak, és ilyenkor muzsikosok, festők, művészek, zenészek, artisták is szórakoztatják a tömeget. Eredetileg királyi park volt, ekkor még jóval a város határain kívül volt található – 1832 óta publikus parkként működik.

Plaza de Cibeles és Paseo del Prado

A Plaza de Cibeles talán Madrid legszebb tere, gyönyörű szökőkútjai, szobrai, és épületei Madrid szimbólumává tették. A Plaza de Cibeles mára a Real Madrid focicsapatával is összefonódott, hiszen ha a Real Madrid valamilyen trófeát nyer, mindig itt találkozik a szurkolóival. A teret lenyűgöző épületek veszik körül. A tér központjában látható híres szökőkutat 1777 és 1782 között Ventura Rodrigez építette. A tér talán legszebb épülete a Palacio de Comunicaciones épülete. További híres épület a Banco de Espana: legrégebbi része 1882 és 1891 között épült, 1936-ban, és 1975-ben is kibővítették. Itt, 30 méter mélyen tárolják a spanyol nemzeti bank aranykészletét. A Banco de Espanaval szemben a Palacio de Lineares áll: a barokk palotát 1873-ban építtette José de Murga, a gazdag bankár. 1992-ben, az összedőlés határán álló épületet teljesen felújították. Jelenleg a Casa de América, a latin-amerikai művészettel foglalkozó kulturális központ, és művészeti galéria működik benne.

Madrid egyik leghíresebb és legszebb útja a Paseo del Prado. A Plaza de Cibelestől indul, és azt a Plaza del Emperador Carlos V-el köti össze, ahol az Atocha vasútállomás található. A széles, fákkal szegélyezett sugárút mentén terül el a Prado és a Thyssen-Bornemisza és a Reina Sofia múzeum, a királyi botanikus kert (melyek külön bemutatásra kerülnek itt az oldalon), valamint több szép tér, palota, étterem, kávézó, kert, szökőkút, és művészeti galéria. Madridban járva mindenképp kötelező program sétálni a Paseo del Pradón, nagyon jól átérezhető itt a város kellemes atmoszférája.

Plaza Mayor / Fő tér

A 120×90 méteres Fő tér 1617-1619 között épült, mai formáját több tűzvész után, a 18. század végén nyerte el. A Fő teret korábban vásárokra, bikaviadalokra, fesztiválokra, focimeccsekre, nyilvános kivégzésekre használták. Ma különböző kulturális eseményeknek ad otthont, rendkívül népszerű hely a helyiek, és a turisták körében is. Mindig nyüzsgő tér (pláne este, és a hétvégén), a város egyik központja. Az árkádokban éttermek, bárok, és üzletek találhatók. A környéken is érdemes sétálni, rengeteg bár, és étterem fedezhető fel. A tér felépítésében, építészetében hasonlít a párizsi Place des Vosges-hez. A tér leghíresebb épülete a Casa de la Panaderia – 1619-ben épült, jelenlegi formáját a tűzvész után, 1790-ben nyerte el. A tér központjában III. Fülöp király bronz lovasszobra áll.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »