Malaga

Malaga

Az 570 ezres lakosságú Malaga (Málaga) Andalúzia modern, csodaszép kikötővárosa. Spanyolország 6. legnépesebb városa. Malaga a Costa Del Sol , azaz a napos part központja, és egyik legkedveltebb turistacélpontja. Ami talán egészen kiváló gasztronómiájának és borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. A strandolás, és a napsütés mellett Malaga építészeti nevezetességeket, érdekes múzeumokat, és kirándulási lehetőségeket is kínál, valamint éjszakai élete is jelentős.

Bár városnézésre nem nyújt annyi látnivalót, mint Barcelona vagy Madrid, ezeknél a városoknál csendesebb, nyugodtabb is, tengerpartja, valamint a Costa del Sol kirándulási lehetőségei izgalmas utazási célponttá teszik.

A város Afrika északi partjaitól 130 km-re fekszik. Itt a legmelegebb a tél Európa nagyvárosai közül: a december-február között tartó rövid tél alatt is 17-18 fok körül van a napi átlagos maximumhőmérséklet. Hó a 20. században egyszer, 1954. február 2.-n esett. Júliusban és augusztusban rendkívüli a forróság, a napi átlagos maximumhőmérséklet 31 fok, ami 5 fokkal haladja meg a budapesti értéket. Gyakoriak a nyári időszakban a 35 fok feletti, 40 fok közeli, nem egyszer 40 fok feletti hőmérsékleti értékek.

A gyönyörű vidéket már a Föníciaiak is felfedezték – Malaka néven már Kr. e. 770 táján várost alapítottak itt. Majd a rómaiak következtek, ezután a mórok tették tiszteletüket a városban, akik Malagát fontos kereskedelmi központtá tették. Emléküket számos építmény őrzi ma is. Malaga Picasso szülővárosa is, de a híres festő csak 10 éves koráig élt itt, de itt született Antonio Banderas is.

Alcazaba

A mór erődítmény a 8. században épült, bár számos része a 11. századból származtatható. A malagai Alcazaba a város kormányzóinak palotája volt. A malagai Spanyolország legépebben megmaradt Alcazabája (az Alcazaba szó mór erődöt jelent). Az erődítmény egykor több, mint 100 toronyból, valamint három palotából állt, és három fal védte (amelyekből kettő mai napig is áll). Nagy erőd, lenyűgöző építészettel, szép kertekkel, csodálatos kilátással a tengerre és a városra, Malaga egyik első számú látnivalója.

Az Alcazaba alatt, annak bejárata mellett egy, a Kr. e. 1. századra datált, ingyenesen megtekinthető római amfiteátrum maradványai találhatóak, amelynek néhány részét felhasználták az Alcazaba építéséhez.

Gibralfaro vár

Az Alcazaba fölött, 130 méter magas dombon magasodó, mór Gibralfaro várról csodálatos kilátás nyílik a bikaviadal arénára, a kikötőre, és a tengerre, illetve másik oldalra nézve a hegyekre. Főleg a környezet és a lenyűgöző kilátás miatt érdekes, Malagában járva kihagyhatatlan látnivaló. Nem szükséges kifizetni a belépőt, már alatta, több kilátóteraszról is láthatjuk a panorámát. Helyén korábban egy főnicaiak által épített világítótorony állt. A 929-ben épített vár arról is híres, hogy helyszíne volt egy 14. századi ostromnak, melyet Malaga lakói hajtottak végre a katolikus uralkodók ellen – a malagaiak bukásához végül az éhség vezetett.

Katedrális / La Manquita

Az óvárosban található, 1528-tól 1782-ig épült. A hatalmas, és lenyűgöző szépségű katedrális 84 méter magas. Belülről és kívülről is szép, kiemelkedően csodás templom. A barcelonai La Sagrada Familiához hasonlóan, a La Manquita is befejezetlen: két tornyot terveztek hozzá, de csak egy készült el. Erre utal a neve is, mely spanyolul egykezű hölgyet jelent.

Calle Larios

Malaga történelmi központjában található a város leghíresebb utcája, a Calle Marqués de Larios, amely mindig tele van emberekkel, akik a számos étterem, kávézó, és üzlet mellett haladnak el. A sétálóutca üzleteiben remek termékeket lehet vásárolni, vagy csupán az egyik kávézóba beülni, és nézni az elhaladó embereket, és megízlelni valamit a hamisíthatatlan spanyol életstílusból. Ez Spanyolország egyik legdrágább bevásárlóutcája.

Mercado de Atarazanas

Egész Andalúzia egyik legjobb piacán hal, hús, sajt, zöldség, és gyümölcs kapható mindig fantasztikusan frissen, a legjobb minőségben, és a lehető legjobb árakon. A folyó mellett, Malaga főutcájához közel található ez a remek mediterrán piac. A piac régi mór épülete által inspirált 1868-ban épített piaccsarnok épülete is figyelemre méltó. Az Atarazanas hétfőtől szombatig, 9-15 óra között tart nyitva.

La Malagueta bikaviadal aréna

A malagai bikaviadal aréna 1874-ben épült, és 14.000 néző befogadására alkalmas. Az első bikaviadalt 1876-ban tartották. Madonna egyik videoklipjét is itt forgatták. Mindössze 1,80 EUR-ért bemehetünk, április-szeptember között 10:00-14:00-ig és 18:00-20:00-ig.

Bikaviadalt pedig az áprilisi és az augusztusi bikaviadal szezonban nézhetünk itt, valamint néhány további más, főleg tavaszi-nyári időpontokban.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »