Valencia

Valencia

Spanyolország 3. legfontosabb, és legnépesebb városának, a többek között a tekintélyes kulturális életéről nevezetes, mediterrán, tengerparti Valenciának kb. 810 ezer lakosa van. A város történelme már a Krisztus születése előtti időkre visszanyúlik, római kolónia létesült itt, később pedig a mórokhoz is tartozott a város. Valencia gazdag történelmi kincseit kiválóan harmonizálja az ultramodern, avant-garde épületekkel, talán ezért is hívják sokan „Új Barcelonának”.

Minden van itt: a történelmi épületek, székesegyházak, és a modern építmények kedvelői, valamint a kulturális kikapcsolódásra vágyók sem csalódhatnak. Valencia éjszakai élete is jelentős. Tengerparti kikötővárosként, a homokos tengerpart, és a tenger is hozzájárul a város csodálatos atmoszférájához. Valenciában tehát van minden, amit csak egy város adhat: régi, és ultramodern épületek, számos szórakozási, és kulturális lehetőség, valamint több homokos tengerpart, és Spanyolország első számú kikötője. Valencia a paella szülőföldje, megkóstolhatjuk itt a tradicionális paellát is, melyben nem tenger gyümölcsei, hanem hús van (nyúl, csirke, vagy kacsa). Valencia Barcelonához és Madridhoz képest kevésbé ismert, de azoknál olcsóbb szállásokat is kínáló, sok szép, különleges látnivalót nyújtó, barátságos, kellemes város, jó közbiztonsággal. Meglepően jó hely, általában jobban tetszik a látogatóknak, mint várták volna.

Az 1482-1548 között épített valenciai Selyembörze, vagy Tőzsdepalota Valencia egyik legismertebb látványossága. Európa egyik legszebb, legfontosabb, és legépebben megmaradt gótikus épületeként 1996 óta az UNESCO Világörökség része. Az épület külső, és belső része varázslatos: a középkori kastélyok monumentalizmusa a korabeli művészet szofisztikáltságával együtt lenyűgöző hatásúak. Az épület kereskedelmi központként, ill. a nevét látva nem meglepően, selyempiacként működött. Itt találkoztak, tárgyaltak, és egyeztek meg a kereskedők egymással.

A tudomány és művészetek városában a múlt helyett a jövőben tehetnek látogatást a Valenciát meglátogatók. A híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett hatalmas, csodálatos, futurisztikus épületekből álló komplexum megtekintése kötelező. Ez egy valóságos modern építészeti mestermű. Az építkezés 1994 végén kezdődött, az első épületet, a L’Hemisferic-et 1997-ban adták át, a L’Oceanografic 2002-ben, az operaház pedig 2005-ben nyílt meg. Mára Spanyolország egyik leglátogatottabb nevezetessége lett. Ha csak kívülről tekintjük meg az épületeket, nem fizetjük ki a belépőket, akkor is nagy élményben lesz részünk, ez Valencia első számú látványossága. Nézzük sorban a épületeket:

A Palau de les Arts Reina Sofia Operaház Európa egyik legnagyobb presztízsű ilyen jellegű építménye, különleges kinézete, és hihetetlen akusztikája miatt. 3 föld alatti, és 14 föld feletti szintje, és 4 koncertterme van. 75 méteres magasságával ez Európa legmagasabb operaháza.

L’Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma – 110 ezer m2 területű -, és a kontinens jobb akváriumai közé tartozik. Tényleg nagy, akár fél- egy napos program is lehet a bejárása, pláne gyerekkel. A tengeri flóra és fauna több ezer példáját lehet itt megtekinteni, köztük cápákat, delfineket, krokodilokat, rájákat, belugákat, oroszlánfókákat. Két víz alatti, 70 méter hosszú csatornájában lépve a cápák, és a különböző tengeri állatok szó szerint az ember körül úszkálnak. A halak mellett teknősök, krokodilok, madarak, pingvinek is csodálhatók itt. A város felől ez az utolsó épület, és ide is a legérdemesebb bemenni. A delfinshow nagyon érdekes, jó nézni az aranyos, okos, és ügyes delfineket. Ezt Európában nem sok (és egyre kevesebb helyen) tehetjük meg. A delfinárium bejáratnál, és az Ocenográfic bejárata után a főépületben láthatjuk kiírva, aznap mikor vannak delfinshowk 

A valenciai székesegyház a 13-15. század folyamán, egy régebbi mecset helyére épült, főként gótikus stílusban, de a barokk, és a román építészet elemei is felfedezhetők benne. Úgy tartják, hogy a Szent Grál (a pohár, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott) 500 évig a valenciai Katedrálisban volt. A Szent Grál másolata (vagy több kutató szerint az eredeti?) ma is megtekinthető a katedrális egyik kápolnájában. Az eredeti Szent Grálról egy olasz tudós azt tartja, hogy valahol Rómában van. Érdemes megnézni a katedrálist, különösen szép.

A székesegyház mellett található, a római fórum romjaira épült, 17. századi, ingyenesen megnézhető Basiclica de la Virgen de los Desamparados bazilikát is nagyon érdemes megtekinteni. A székesegyház környéke, Valencia óvárosa, a Casco Antiguo vagy Barrio del Carmen elnevezésű városrészek szintén megérnek egy sétát. A szűk, kanyargós, labirintus-szerű utcák mentén szép régi épületeket, templomokat, valamint remek múzeumokat, piacokat, éttermeket, bárokat lehet felfedezni. Ez Valencia éjszakai életének is a központja, így akik itt foglalnak szállást, könnyen bulizhatnak, de alváshoz egyben zajos rész is.

Az óváros, és Valencia legszebb tere. A római időkből származik, itt állt a római Forum. A téren a székesegyházat és a Basilica de la Virgen de los Desamparadost találjuk. Attrakciója a közepén található, a Turia-folyót szimbolizáló, és Neptunt ábrázoló szobor is. Nagyon hangulatos tér, ahogy a környéke is. Kiváló az atmoszféra, érdemes sétálgatni erre a sétálóutcákon.

Valencia két megmaradt városkapujának egyike a Torres de Serranos. 1392-1398 között, a város erődítményrendszerének részeként építették a Torres de Serranost, amely egyes források szerint Európa legnagyobb gótikus kapuja. A Jardin de Turia, és az óváros között áll. A Torres de Serranos börtönnek adott helyet, és ünnepségeknél, fesztiváloknál diadalívként szolgált. Számos szintjét megmászva, 140 lépcső leküzdése után a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Valencia legnagyobb tere nem csak az Ayuntamiento (a Városháza), a csodálatos, bárki által látogatható épület miatt érdemes a megtekintésre. Valencia központi terén több másik figyelemre méltó modernista épülettel találkozhatunk a 19. század végéről, és a 20. század elejéről. Itt található Valencia egyik leglátványosabb épülete, a központi posta (Edificio de Correos y Telegrafos) is, éttermek, kávézók, és egy szép szökőkút is láthatók Valencia legnyüzsgőbb terén.

Európa egyik legrégebbi ma is működő ételpiacán (bár maga az épület 1914-ben épült) bele lehet kóstolni az igazi valenciai életbe, átérezni egy kicsit a spanyol piacok sürgés-forgását, és persze helyi ételkülönlegességeket vásárolni a hihetetlenül élettel teli piacon. Vehető itt friss és remek minőségű hús, sonka, hal, sajt, zöldség, gyümölcs, kávé, pékárú. Éttermek is működnek a piac területén.

ardín del Túria

Európa egyik legszebb, nagyvárosban található parkja, valamint, 110 hektáros területével, Spanyolország legnagyobb városi parkja. Érdemes végigsétálni vagy végigkerékpározni rajta. A park helyén korábban a Túria folyó folyt. Az 1957 októberi, többszáz halálos áldozatot, és jelentős, a városban még néhol ma is észrevehető anyagi károkat követelő nagy valenciai árvíz után úgy határoztak, hogy a folyót kivezetik Valencia központjából, hogy elkerüljék az újabb árvizeket. A helyén először egy utat építettek, a helyieknek azonban ez nem tetszett, hiszen a város rengeteg zöldterületet vesztett így. A döntés így az lett, hogy egy parkot hoznak létre a folyó medrében, amely végül 1986-ra készült el.

A hidak természetesen megmaradtak – csodálatos 14-17. századi hidak ívelnek át a volt folyón – és ez is különlegessé teszi a látványt. A 15 hídból az egyik konkrétan víz felett is megy át: a 14. századi, de a különböző árvizeknek köszönhetően többször is leomlott Puente del Mar alá kialakítottak egy mesterséges tavat. A parkban tavacskák, szökőkutak, sportpályák, kávézók, mászófalak, játszóterek vannak. Nagyon jó hely, nagy élmény például kerékpárt bérelni, és az egész medret végigbiciklizni 8 km hosszan.

Akik gyerekkel utaznak, azoknak érdemes ellátogatni a Jardin Del Túria déli részén, a Pont de L’Angel Custodi közvetlen közelében lévő Parc Gulliverbe is, mely egy igazán kiváló, izgalmas, hangulatos (bár egyesek szerint nem teljesen biztonságos), ingyenesen használható játszótér.

A Jardin del Túria, és a Pont dei Real közelében találunk egy szép kis romantikus, békés, ingyenes parkot, a Jardin de Monforte-t, ahova érdemes letérni a Jardin del Túriában sétálva. A 19. században kialakított, neoklasszikus stílusú, gyönyörű, angol / francia stílusú kertben márványszobrokat, tavakat, pihenőpavilonokat is láthatunk.

A Jardin del Túria a Művészetek és Tudományok városától a Bioparcig húzódik. A Bioparc Valencia különleges, színvonalas, és érdekes állatkertje, melyek megtekintése szintén ajánlott.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »