Biograd

Biograd

Biograd Zadar és Sibenik között helyezkedik el a tengerparton. Biograd történelmi óvárosa sajnos teljesen megsemmisült az évszázadok hosszú csatározásai közben, így itt nincs annyi középkori sikátor, műemlék, mint mondjuk Zadarban, vagy Trogirban. Egy modern tengerparti város található itt, sok-sok kiváló strand és kirándulási lehetőség.

 Biograd megközelítése

Javasolt útvonal: Biograd autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább egészen Biogradig (csak egyenesen kell haladni). Ahogy elhagyjuk az autópályát, rövid vezetéssel elérjük Biogradot. Budapest távolsága 650 kilométer, míg a letenyei határtól 420 km-t kell még vezetni. Biograd busszal / vonattal: A Flixbusnak van közvetlen járata Biogradba. 9500 forinttól lehet jegyeket venni.

Ahogy a többi középkori dalmát város esetében, egykoron Biogradot is várfal vette körbe. Hasonló volt mint Zadar vagy Trogir. A középkorban a velenceiek ugyan fejlesztették a várost, de Zadarral ellentétben, Biograd sajnos elesett a velencei-törökök háborúkban. Több száz évig küzdöttek egymással a velencei és a török haderők.

Először 1521-ben, majd 1646-ban teljesen megsemmisült az óváros.

A város eredeti szláv nevének (Biograd na moru) fordítása: fehér város a tengeren. Biograd városát a X. században a horvát királyok alapították és tették székhelyükké. 1102-ben itt koronázták meg Adriahódító Könyves Kálmán királyunkat. A XII. században a keresztes háborúkból hazatérő velencei flották teljesen felégették Biogradot.

1409-ben visszatértek a velencei csatahajók Biograd partjaira, elfoglalták és a Velencei Köztársaság részévé tették. A velencei-török háború idején először 1521-ben, majd 1646-ban a törökök teljesen lerombolták Biograd városát. 1797-ben a Velencei Köztársaság bukásával véget ért a velencei uralkodás. A velenceiket Napóleon követte, majd a Habsburg Birodalom (később Osztrák-Magyar Monarcia) része lett.

A többi horvát várossal együtt az I. világháború után olasz, majd német kézre került Biograd. A II. világháború után Jugoszlávia része lett. 1991 és 1993 között a horvát függetlenségi háborúban a szerbek szétlőtték (Zadarral, Sibenikkel és Dubrovnikkal együtt) Biogradot is. Mára Biograd az összes sebét begyógyította, egy nagyon kellemes, mediterrán nyaralási úticél lett.

Ennek köszönhetően Biogradnak nincs olyan sikátoros, romantikus óvárosa, mint Zadarnak vagy Trogirnak.

Biograd előtt egy széles, hosszú sétány fut végig. Más horvát városokhoz képest kicsit szellősnek is tűnik a sétány. Szinte teljesen összeérnek a napernyők és egymást követik az éttermek, fagyizók, ékszer és kütyü árusok. Ha nem probléma számunkra, hogy nincsenek régi romantikus épületek, sikátorok, semmilyen hiányérzetünk nem lesz.

A Lunaparktól a sétány mellett egy egybefüggő kipakolóvásár indul. Ékszer árusok, palacsintázók, gyorsbüfék, éttermek, kütyü- képeslap boltok, henna festők, koktél bárok követik egymást míg a szem ellát. Itt a sétány előtt szinte bárhol lepakolhatunk. Az öblök partjai kavicsosak, sóderesek, a kitüremkedések sziklásak.

Biograd strandjairól azt kell tudni, hogy a partvonal szinte végig kavicsos, de ahogy bemegyünk a vízbe és megteszünk pár métert, előtűnik a homokos tengerfenék. A Drazice sétány a Plaza Soline öbölnél megtörik. Itt egy homokos öböl található. Gyerekkel itt érdemes fürödni. Nem teljesen homokos ez a strand. Ahol a tenger és a szárazföld összeér van egy kis, nagyjából 1-1,5 méteres kavicsos rész, majd ha ezen áthámoztuk magunkat, ismételten visszatér a homokos aljzat. Ez a Soline öböl pont az a határvonal, amit még szabad lábbal is használni tudunk, mindettől függetlenül azt javaslom,

ha Biogradba készülsz, úszócipőt hozzál magaddal!

Maga a part egy közepes kiterjedésű partszakasz. Napernyőt, napágyat tudunk bérelni, van öltöző, tusolási lehetőség és az öböl végén mellékhelység. Itt szinte semmilyen árnyéklehetőség nincsen, így vagy hozzunk magunkkal napernyőt, vagy a legnagyobb déli kánikulában érdemes oldalt az árnyékosabb partszakaszra átköltözni.

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »