Kefalonia

Kefalonia

További információk: www.gorogorszag.lap.hu

A szigeten sajátos kultúra alakult ki, melyre hatással volt földrajzi fekvése, a nyugati hódítók hatása, ötvöződve annak görög voltával és a bizánci hagyományokkal, mely kultúra a szigetet ért természeti csapások ellenére változatlanul fennmaradt.

Ezt az örökséget tükrözik a hagyományos búcsúk és vigasságok, szerenádok és áriák, a harangtornyok és épületek architektúrája, a költészet és a népnyelv. A kefaloniaiak jeleskedtek az irodalom, a tudományok és művészetek területén. A történelembe, mint különc , szatáirára hajlamos,
heves vérmérsékletű, szabadságszerető, az ismeretlen és a tenger megszállottai, világutazó és Agios Gerasimos-hoz, Kefalonia védőszentjéhez hű emberek kerültek.

Napjainkban Kefalonia gyors ritmusban fejlődik. Nagyberuházások készülnek, mint pl. az argostoli kikötő és a koutavoi öböl munkálatai.
Egyetemek és Főiskolák létesülnek, nagy történelmi jelentőségű helyek felkutatására és feltárására történtek kezdeményezések. Természeti szépsége, egyedülálló kultúrája minden évben sok görög és külföldi turistát vonz a szigetre.

Kefallonia időtlenül és elfeledetten magaslik a Jón-tenger szikrázó türkizéből, és lakói fenntartás nélkül imádják ezt a földet. A természet cudarul bánt Kefalloniával, dühödt földrengések rázták meg a szigetet, mely csöndes méltósággal viselte sorsát, őrizte hagyományait és mítoszait nemzedékeken át…

Kefalonia szigete a Jón-szigetekhez tartozik, azok közül is a legnagyobb. Területe 740 négyzetkilométer. A sziget bővelkedik a változatos tájakban és a geológiai érdekességekben. Kefalonián meredek hegységek vannak, amelyek alatt változatos növényzetű erdők és völgyek kaptak helyet, így a túrakedvelők sem csalódnak, ha a szigeten kívánják eltölteni a nyaralásra szánt időt. Kefalonia partjai mentén a tenger is kristálytiszta, türkizkék színekben pompázik.
Szépségét az is jelzi, hogy itt forgatták le a Corelli kapitány című filmet, amely által még jobban emelkedett a sziget népszerűsége.
Mivel Kefalonia egy nagyobb sziget a többihez képest, ezért a városok között is nagyobb távolságokra kell számítanunk. Argosztoli és Lixuri városok között például kompok közlekednek.

Kefalonia fővárosa Argosztoli. Ez egy modern város, amit annak köszönhet, hogy az 1953-as földrengés után majdhogynem teljesen újjáépítették.
A város kikötőjében és annak környékén rengeteg taverna és kávéház hívogatja a vendégeket. Éttermek és tavernák tömkelegét találjuk Argosztoli központjában, a Plateia Vallianu téren is.
A város nevezetessége a Kutavosz-laguna, amelyen a Debossetu hídon keresztül tudunk átjutni. A hidat 1813-ban építették, ami alatt régen még át lehetett menni kis csónakkal is, addig, amíg a híd le nem süllyedt a földrengés hatására, így ma a vízfelszínnel azonos vonalban van.

Argosztolitól két és fél kilométerre találjuk a Katavothreszt, azaz a víznyelőket. A tenger vize beszivárog a part mentén levő üregeken keresztül Kefalonia belsejébe, majd a Meliszáni-barlangban a felszínre tör. A barlang sós vízű tóval rendelkezik, ahol a turistákat csónakkal viszik körbe rajta.

A sziget déli részén helyezkedik el Peratata, amely Argosztolitól csupán 9 kilométerre található. Peratata közelében van az Ajiosz Georgiosz vár maradványa, amelyet érdemes megtekintenünk, ha a településen járunk, hiszen nagyon szép kilátás nyílik onnan a sziget környező részeire.

Kefalonia nevezetességei közé tartozik az Omálosz-völgyben elhelyezkedő Ajiosz Geraszimosz-zárda. Itt őrzik egy ezüstből készült szarkofágban Kefalonia védőszentjének, Szent Gerasimos-nak a maradványait.

A völgy közelében kapott helyet az Enosz Nemzeti Park, amelynek nevezetessége a különleges cédrusfája.

Kefalonia déli oldalán találhatjuk Szkala városát. Hosszú, homokos strandjának kellemes hangulatát a rengeteg pálmafa és kitűnő éttermei szolgáltatják. A város nevezetessége a Római Villa maradványai, aminek nagyon szép mozaikpadlója jó állapotban maradt az utókorra.

Kefalonia legnagyobb kikötője Számi, amely Argosztolitól 25 km-re található. Mivel ezt a várost is elpusztította a földrengés, ezért modern kori épületei vannak, amelyek nem szolgálnak sok látnivalóval, viszont tőle 4 kilométerre megtaláljuk a Drogarati-cseppkőbarlangot.

Kefalonia északi részén találjuk Fiszkardo városát, amelyet szerencsés fekvése miatt elkerült a földrengés, így régi épületei és velencei stílusú házai jó állapotban maradtak meg. Ennek köszönheti azt, hogy sokan a sziget legszebb városának tartják.

Tőle délre ellátogathatunk Aszoszba. Ez egy kis félszigeten fekvő halászfalu, amelyet Párizs támogatásával sikerült újjáépíteni. Nevezetessége a 16. századi velencei erőd, ahonnan csodás a naplemente.
Innen nem messze találjuk a Mirtos Beach-et, amely a világ 10 legjobb strandjai között van számon tartva.

További információk:  www.gorogorszag.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »