Karpathosz

Karpathosz

Karpathos szigete a Dodekániszosz-szigetcsoporthoz tartozik, azon belül is a szigetcsoport második legnagyobbika.Közel 50 km hosszan nyúlik el az Égei-tengerben Rodosz és Kréta között, legnagyobb szélessége pedig kb. 8 km.
Karpathos-nak mindössze hétezer állandó lakosa van, így a téli hónapokban eléggé kihalt, mert a lakosok közül is sokan kivándorolnak, és csak a nyári szezonban térnek vissza, nyáron viszont tömegesen jönnek ide a turisták, hogy egy-két kellemes hetet töltsenek el a szigeten.

Karpathos-on egy magas mészkőhegy húzódik végig hosszanti irányban, amely az északi részek felé egyre magasabb és magasabb lesz. Ezt a vidéket ezért nehezebb megközelíteni. A hegység legmagasabban fekvő pontját Kali Limninek hívják, amely eléri az 1215 méteres magasságot, ezzel elnyerte a Dodekániszosz-szigetcsoport legmagasabb hegye címet is.

Karpathos északi csücskét mindössze egy 100 méteres szoros választja el Sariától, amely egy kicsinyke, lakatlan sziget.
Északnyugaton pedig 6 km távolságra terül el Karpathos-tól Kassos-sziget, amelyet Karpathos kishúgának is szoktak becézni.

Karpathos-on nagyon gyakoriak a megszokottnál erősebb légmozgások. Még a tengerészek is úgy tartják, hogy a Rodos és Karpathos szigete közötti út az egyik legkegyetlenebb a görög szigetvilágban.

A sziget klímája is rendkívül kétarcú. Nyáron hatalmas hőség uralkodik, télen viszont nagy a hideg, szinte folyamatosak az erős szelek és rengeteg eső esik, a magasabban levő településeket és hegycsúcsokat pedig hó takarja.

Növényvilágát is az ellentétek uralják, ugyanis tavasszal az egész szigetet virágok fedik, nyáron viszont ezek elpusztulnak a hőség és a vízhiány következtében, így ekkor a sziget kopár képet mutat.
Karpathos-t régen hatalmas fenyőerdők borították, amelyek különleges hangulatot kölcsönöztek neki, de egy 1982-ben bekövetkező tűzvész következtében nagy részük elpusztult, és már csak néhány területen lehet látni őket.

Karpathos-ról el kell mondani, hogy szinte ez az egyetlen olyan sziget az Égei-tengerben, ahol a mai napig is őrzik és csiszolják az évszázadokra visszanyúló hagyományaikat. Ezek közül csak párat említenénk meg:
Az idősebb férfiak közt már régi és rendkívül népszerű hagyományt képeznek az esti zenélések, illetve zeneszerzések. Ilyenkor a kávézókban gyűlnek össze saját maguk és a vendégek szórakoztatására.
A férjes asszonyok gyakran még hétköznap is díszes ruhába öltöznek, amely egyfajta népviselet, ezzel jelzik házas kapcsolatukat. A szigeten a házasság és a családalapítás rendkívül fontos dolognak számít. A hagyományőrző lakosok szinte el sem tudják azt képzelni, hogy bárki is egyedül éljen, ezért gyakori az is, hogy az ott lakók gyakran megkérdezik a turistáktól, hogy házasok-e.

Karpathos azért is olyan kedvelt úti cél, mert rengeteg szép és változatos stranddal rendelkezik, amelyekre könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel is. A szigeten leginkább kavicsos strandokat találunk.

Karpathos kiváló úti cél azoknak is, akik aktívan kívánják eltölteni a nyaralásra szánt időt. Lehetőség van gyalogos, illetve biciklis túrázásra, szörfözésre és egyéb vízi sportok űzésére, illetve a strandok többségén röplabdapályát is találunk.

Karpathos rengeteg hangulatos településsel rendelkezik. Most azokat említenénk meg, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni a szigeti nyaralás alkalmával.

Karpathos déli részének látnivalói:

 • Pigadia, vagy más néven Karpathos város a sziget központja.
 • Tőle délre az első figyelemreméltó település Ammopi, amely a sziget egyik legnépszerűbb üdülőhelye.
 • Ammopitól két kilométerre találjuk Lakkit, amely már-már teljesen összenőtt Ammopival, ezt jelzi az is, hogy egy part menti kis út köti össze a két települést.
 • Karpathos félszigetekkel is rendelkezik, közülük az egyik az Afiartis-félsziget. Ez a hely kiváló a szörfözés szerelmeseinek, ugyanis legtöbbször elég szeles itt az idő.
 • Arkassa városa is népszerű üdülőhely, de csak egy pár éve fedezték fel a turisták.
 • Finiki egy kicsinyke halászfalu, amely egy szintén kisméretű öbölben terül el. A település feletti sziklán láthatjuk a Nikolaos kápolnát. Az öböl vizén rengeteg halászbárkát láthatunk, és számos haltaverna várja a vendégeket. A településen csupán csak néhány ház van, ezek közül is legalább hat darab haltavernaként funkcionál, de találhatunk néhány kiadó szobát is. Finikibe leginkább azok a turisták jönnek, akik a nyaralást nyugalomban, pihenéssel szeretnék eltölteni.
 • Menetes település szintén egy falu, Lakkitól északnyugatra, amely a Profitis Ilias hegy alatt helyezkedik el. Hangulatos utcácskái és látnivalói miatt általában nem hagyják ki a turisták a menetrendből.
 • Menetes-től északra helyezkedik el Aperio, amely a karpathoszi-kasszoszi püspökség központja. Látképében a nagy püspöki templom dominál, ez határozza meg szinte az egész település hangulatát. Aperio jellemzői még a modern stílusú villák, piros cseréptetővel befedve. Ezt a stílust az Amerikába kivándorló görögök hozták be a településre. Aperiót a középkorban alapították. Lakóinak célja az volt, hogy elkerüljék az akkoriban gyakori kalóztámadásokat. Erre kitűnő helyet találtak, ugyanis a település két része között jelentős magasságkülönbség van. Egy hegyoldalban helyezkedik el, és magasan fekvő részeihez lépcsők vezetnek felfelé.
 • Tőle nem messze, északnyugat felé találjuk Voladát, a hegyi települést. Nem jellemző, hogy a turisták gyakran ellátogatnának ide, annál is inkább érdemes megnézni. A közelében, 20 perces sétával elérjük az Agios Stavros kápolnának és a Cornaro-várnak a maradványait, melyek a Kastro-hegyen helyezkednek el.
 • A Lastos-fennsík is egy igen kedvelt része Karpathos-nak. A fennsík 800 méter magasan helyezkedik el. Ide Voladából juthatunk el egy elég rossz minőségű úton haladva, de mindenképpen megéri megtenni a zötyögős utat. A fennsíkon manapság már csak néhány pásztor él, akik gabonát és gyümölcsöket termesztenek, illetve teheneket tenyésztenek.
 • A sziget déli részére jellemzők az egészen pici települések. Ilyen például Othos. Othos-t a középkorban alapították azok a lakosok, akik az Afiartis-félszigetről menekültek a sziget belsejébe a kalóztámadások elől. A településen a Helytörténeti Múzeumot, a Mária-templomot és a Kimissis-kápolnát érdemes megtekinteni. Othos-ban lakik Karpathos híres festője is, Ioannis Chapsis, akitől lehetőségünk van szebbnél szebb olajfestményeket vásárolni.
 • Othos körül három kis említésre méltó falu helyezkedik el. Közülük az első Stes, amelyet Othos külső településének is mondhatunk. Stes központjában találjuk az Agios Panteielomonas-templomot, amely mellett egy mozaikos kutat is láthatunk. A település házai szinte egész évben lakatlanok, egyedül a szüret idején költöznek vissza a lakosok. A másik falu Piles. Jellemzői a kis, fehér házikók, és az őket körülvevő virágos kertek. Piles egyetlen látnivalója a Szentkereszt-tepmlom, ahol szép ikonokat nézhetünk meg. A harmadik kis falu Adia, amely egy meredek szurdok végében helyezkedik el. Az alig néhány házzal rendelkező kis települést egy fenyőerdő veszi körül.
 • Kira Panagia a sziget keleti partján fekszik. Úgy tartják, hogy ez Karpathos legszebb települése, és egyben a sziget jelképe.

Karpathos középső részének látnivalói:

A sziget közepét leginkább a nyugodt strandok, a kis hegyi faluk és halászfaluk jellemzik.

 • Mesochori az egyik legnépszerűbb falu Karpathos-on. A középső falu becenéven is szokták hívni, ugyanis Karpathos közepén helyezkedik el.
 • Lefkos egy apró település, amely eredetileg Mesochori külső településének számított. Lefkos-ba rengeteg turista özönlik, legfőképpen homokos strandjai miatt.
 • Spoa Mesochoritól északkeletre helyezkedik el. A sziget csípőjének is szokták becézni, ugyanis Karpathos legkeskenyebb részén fekszik.

Karpathos északi részének látnivalói:

A sziget északi része a legkopárabb vidék, de egyben a legszebb is. A sziklafalak meredeken zuhannak a tengerbe, és számos eldugott kis öblöt is találunk a környéken. Az északi rész jellegzetességei között említhetjük még az olívaligeteket is, amelyek színt visznek a kopár táj hangulatába.
Karpathos északi vidékein élnek a legerősebben a néphagyományok. Aki teheti, mindenképpen látogasson el a sziget ezen részére is, de lehetőleg ne a hömpölygő turistatömegekkel együtt, hanem egy olyan napszakban, amikor nyugodtan be lehet járni a környéket.

Az északi résznek csupán két tényleges települése van: Olympos és Diafani, illetve a hozzájuk kapcsolódó külső települések.
Diafani kezdetben még Olympos kikötőjeként szolgált, mára már viszont rendkívül népszerű üdülőfaluvá nőtte ki magát.

További információk:   www.gorogorszag.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »