Pöllaui Természeti Park

Pöllaui Természeti Park

KAPCSOLAT TV Naturpark Pöllauer Tal
Schloss 1
8225 Pöllau

+43 3335 4210
+43 3335 4235
E-mail küldése
Weboldal

Pöllau osztrák mezőváros Stájerország Hartberg-fürstenfeldi járásában. Pöllau a Joglland dombságán fekszik, a Pöllaui Safen folyó mentén, kb. 11 km-re nyugatra a járási központ Hartbergtől és 55 km-re északkeletre Graztól. Egyéb jelentős folyóvizei a Saifen és a Prätisbach. Területe a Pöllauvölgyi natúrparkhoz tartozik.

Pöllau első írásos említése 1163-ból származik. Nevének jelentése „mező” vagy „széles völgy”. A két kereskedőútvonal találkozásánál fekvő településen virágzott a kézművesség és kereskedelem. A 13. században tervszerűen kibővítették, főterének északi oldalát nem építették be, hanem ott kapcsolódott a pöllaui várhoz.

Hans von Neuberg, a vár és a település birtokosa 1482-ben úgy végrendelkezett, hogy halála után az erődöt ágoston-rendi kolostorrá alakítsák át. Az apátságot sógora, Christoph von St. Georgen-Pösing alapította meg 1504-ben és még abban az évben az új apát és nyolc kanonok átköltözött a szomszédos Vorau kolostorából.

1677-ben Michael Josef Maister apát elkezdte a kolostor hosszas átépítését, amely teljes mértékben csak 1779-ben fejeződött be az új apátsági templom főoltárának elkészültével. Alig hat évvel később II. József császár valamennyi kolostort felszámolta, köztük a pöllauit is, amelynek épületei és földbirtokai átkerültek az állam tulajdonába. A kolostor melletti falu időközben virágzó mezővárossá fejlődött, melynek gazdasága a kézművességen és kereskedelmen alapult.

A 2015-ös stájerországi közigazgatási reform során a környező Rabenwald, Saifen-Boden, Schönegg bei Pöllau és Sonnhofen községeket Pöllauhoz csatolták.

  • a pöllaui kastély (volt kolostor)
  • a Szt. Vitus plébánia- és apátsági templom Stájerország legnagyobb barokk temploma és az egyik legjelentősebb késő barokk építmény Kelet-Stájerországban. 1701-1709 között épült Joachim Carlone tervei alapján, freskóit Mathias von Görz készítette. A templom a római Szt. Péter-bazilika alaprajzát követi, kupolája is azéhoz hasonlít.
  • a kastélyban található az echofizikai múzeum, amely a stájer származású Victor Franz Hess munkásságát mutatja be, aki a kozmikus sugárzás felfedezéséért kapott 1936-ban fizikai Nobel-díjat.
  • Peitl baba és játékmúzeum
  • művészeti galéria
  • Ferrari-múzeum
  • a 16-17. századi városháza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »