SKOFJA LOKA

SKOFJA LOKA

1000 évvel ezelőtt született meg a Poljanska Sora és a Selska Sora folyók torkolatánál ez a város. Az egyik legrégebbi és legszebb állapotban megőrzött települése ez Szlovéniának, elbűvölő középkori kisváros, amit a Ljubljanában megforduló turisták rendre felkeresnek.

Sokan egynapos kirándulást szerveznek a városkába, mely annyira apró, hogy csupán két kis tere van. Ennek ellenére gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet, ahogyan érintetlen tájai is magukkal ragadják a turistákat. Házainak színes homlokzatai miatt tarkabarka Loka néven is becézik.

A régészeti kutatások szerint a város története már az i.e. 20. században kezdődött. Ebből a korszakból tárták fel az itt álló legősibb település nyomát.

A nagy népvándorlás idején szláv törzsek érkeztek a vidékre és telepedtek meg itt. A mai település egykor a Loka uradalom központja volt és 830 éven át a freisingi érsekek tulajdona.

A két folyó torkolata felett, egy természetes teraszon épült fel szép vára, alatta pedig fejlődésnek és növekedésnek indult a település. Skofja Loka vára ma is az egyik legszebb az országban, emellett az egyik legértékesebb múzeumi gyűjteményt is magáénak mondhatja.

A vár létezéséről elsőként egy 13. századi forrás tudósít. Ekkoriban az érsekség adminisztratív központjának szerepét töltött be. Akárcsak a város többi részét, az 1511-es földrengés után a várat is újjáépítették, jelenlegi elrendezése ebből az időből származik.

A várból panorámás kilátásban gyönyörködhetünk a hósipkás hegyekre, a város körüli zöld erdőkre, mezőkre, és magára a településre.

Skofja Loka leghíresebb látnivalója a vár, azonban érdemes ennél tovább is látnunk. A városnézésnek korai volna itt véget vetni, hiszen az óváros is tele van felfedezésre váró kincsekkel.

Ha valahol, akkor Skofja Lokában tényleg érdemes szervezett városnézésen részt venni, mert annyi legenda és történet fűződik utcáihoz és épületeihez, hogy csak ezekkel lehet igazán teljes a városnézés. Elmesélik például azt is, hogy a város egyébként sem szokványos címerében miért láthatunk egy afrikai férfit, fején egy koronával.

A legenda szerint Skofja Loka első ura a bajor Ábrahám herceg volt, aki a Poljane-völgyön kelt át fekete bőrű szolgájával, mikor a bokorból eléjük ugrott egy medve. A herceg mozdulni sem bírt a rémülettől, ám a szolga az íjával egy csapásra leterítette a vadállatot.

Mikor visszatértek a várba, a herceg megparancsolta, hogy megmentőjének arcát örökítsék meg a város címerében. Azóta látható egy fekete férfi Skofja Loka címerében.

A város egyik nevezetes épülete a Homan-ház, mely a Selska-völgyre néző egykori északi városkapunál található. Egy polgári kastély ez, melyet az 1511-es földrengés után szintén újjáépítettek, ahogyan ezt az erkélye alatt látható 1529-es évszám is jelzi.

A házon látható a városi címer, freskói Szent Kristófot ábrázolják. Most kávézó és étterem működik benne, a vendégek egy öreg hársfa árnyékában fogyaszthatják el a házias ételeket.

Az óvároson átvezető sétány a Kapucinus-hídtól indul és a Felső térig halad. A kőhíd a 14. században épült Leopold püspök parancsára. A sors fintora, hogy mikor egy alkalommal a püspök átlovagolt volna rajta, a lova megbokrosodott, ő pedig a korlátok nélküli hídról beleesett a vízbe és megfulladt.

A hidat 1888-ban újították fel, ekkor építették rá a korlátokat is. Közepén Nepomuki Szent János szobra áll, lábazatán Skofja Loka címere. A kőhíd a maga nemében Közép-Európa egyik legrégebbi műemléke.

Skofja Loka egyik legfontosabb építészeti öröksége a magtár, mely már az 1511-es földrengés előtt is megvolt. Fülöp püspök rendelte el a tejles renoválását, ezt a magtár falába beépített, késő gótikus mintázatú püspöki pecsét bizonyítja.

Az eredetileg a városfallal egybeépített magtár a földesurak számára létfontosságú volt, hiszen a parasztoktól adóként beszedett terményeket itt tárolták. Ma France Mihelic munkáiból láthatunk itt kiállítást, alagsorában pizzázó, borászat és étterem várja a vendégeket.

A Mestni trg a városlakók életében ma is központi szerepet tölt be. Ez a település szíve, a helybeliek éppen úgy használják, ahogyan a lakók használták sok száz évvel ezelőtt a városok főtereit.

Azaz, itt zajlik a társasági élet, itt tartják a rendezvényeket és még nyaranta is, mikor turisták lepik el a várost, több szlovén szót hallani itt, mint külföldit.

A téren álló épületek többsége késő gótikus stílusú, legtöbbjük a földrengést követően, a 16. század közepén épült. A tér egyik dísze a Szentháromság-oszlop, melyet az 1571-es pestisjárvány után állítottak hálából Szűz Máriának.

A folyón átkelve, már a városon kívül, Pustal faluban érdemes útba ejteni a Nace-Házat. Tulajdonosa Iganicij Homan volt, akit szomszédai csak Nace néven emlegettek. A ház teljesen érintetlen formában látható, a felújítást leszámítva.

De azonkívül az eredeti állapotában áll, ezzel pedig nemcsak Skofja Loka környékén, de egész Szlovéniában ez az egyik legszebb állapotban fennmaradt tanyasi ház. A 18. század közepi felújítás során nyerte el mai, barokkos megjelenését, építésének ideje azonban ennél jóval, kb. 200 évvel korábbra tehető.

Erre utalnak a pincéjében található kő részletek és a még ma is üzemelő füstös konyha. A házban a bútorok mellett személyes tárgyakat is megnézhetünk, melyek az évszázadok során itt éltek hagyatékai. A ház néprajzi múzeumként működik, így megtekinthető. A csoportban érkezőknek a 400 éves kemencében sütött ételekkel is kedveskednek.

További információk: www.helloszlovenia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »