Akamas félsziget

Akamas félsziget

Az Akamas félsziget Ciprus egyik legnagyobb, és természeti szépségekben gazdag nemzeti parkja, s egyben a sziget legnyugatabbra eső pontja.

A kb 230 négyzetkilométeres terület igen változatos: a kristálytiszta vizű tenger partján homokkal borított, lankás partokat, és meredek, sziklákkal csipkézett öblöket egyaránt találunk.

A partvonaltól bentebb eső területek zöldellő fenyveseiben, mediterrán bokrai és virágai között számos túraútvonal vezet. Az Akamas félszigeten több mint 200 védett állatfaj őshonos, színpompás madarak, fürge hüllők, kisebb emlősök élnek háborítatlan környezetben. A félsziget egyik híres tengerparti szakaszán, a Lara-öbölben teknősök is költenek, viszont ebben az időszakban a fürdőzés is erősen korlátozott ezen a részen.

A túraútvonalakat patakok keresztezik, kisebb-nagyobb szurdokokon (Avakas-szurdok, Petratis-szurdok, Androlykou-szurdok) keresztül vezet az út. A patakokban tavasztől nyár elejéig bő a vízhozam, vizük csupán a forróbb hónapokra apad el valamelyest. Az Avakas szurdok Ciprus egyik leghosszabb hasadékvölgye, több mint 10 km-en keresztül húzódik, a járat pedig néhol alig 3-4 méteresre szűkül össze.

Aszfaltozott, jó minőségű utakat ne is keressünk erre, mivel minden út földút, vagy kövekkel leszórt: terepjáró erősen ajánlott az Akamas-félszigetet beszövő, hepehupás utak bejárásához. A magasabban fekvő pontokról csodás kilátás nyílik Ciprus nyugati partvidékére: sokan feljönnek megtekinteni a kéken ragyogó tenger és a szárazföld találkozását.

Az egyik legismertebb túraútvonal vége Ciprus egyik legszebb tengerparti szakaszához vezet, a helyiek által méltán ‘kék lagúnának’ nevezett parthoz: a kristálytiszta tengervíz a kék minden árnyalatában pompázik, a felszín alatt akár 30-40 méterre is ellátni, és olybá tűnik, mintha a hajók a semmiben lebegnének.  A lagúna környékén több sziklaöböl is hasonló látvánnyal büszkélkedhet – ezeket rendszeresen ki is használják búvárkodásra a tengert és a lenyűgöző természeti környezetet kedvelő emberek.

Az Akamas félsziget csúcsán lévő kék lagúna trópusokhoz illő látványt nyújt

Az Akamas-félsziget északi oldalán található az a gyönyörú hely, ahol a legendák szerint  maga Afrodité fürdőzött.

A fürdő egy zöldellő környezetben, gyalogösvényen megközelíthető barlang medencéje, mely fölé a sziklák magasodnak, és a fák vetnek árnyékot. A természetes fürdő hatását keltő barlang vizét egy sziklából fakadó forrás táplálja, ám a friss, hűvös vize nem iható, és környezetvédelmi okok miatt fürdeni sem megengedett.

A legenda szerint Adonisz épp Cipruson, az Akamas félszigeten vadászgatott, amikor a forrást felfedezve itt szerette volna csillapítani szomját. A barlang medencéjében azonban szokásához híven épp Afrodité fürdőzött, akinek mezítelen testét megpillantva Adonisz első pillantásra beleszeretett. A forrás vizét sokáig a fiatalság forrásának is tartották, ám emberi fogyasztásra nem alkalmas.

A sziget északnyugati részén, csodálatos zöld környezetben elterülő, aprócska település neve görögül ‘város’-t jelent. 

Polis Ciprus egyik legszebb részén, az Akamas-félszigeten található, a közeli erdőkben bújik meg többek között Afrodité Fürdője is. A csendes, nyugodt környéket főként a természetet kedvelők látogatják, mivel rendkívül jó túrázási lehetőségek adódnak a lankákkal tarkított vidéken. A várost kb. háromezer évvel ezelőtt alapították, ám akkor még nem Polisnak, hanem Marion-nak hívták. A legendák szerint maga Akamas, Thesezus (Tézeusz) fia kötött itt ki hajóval a trójai háborút követően, és ő alapította a mai település elődjét. Az ókorban és középkorban Ciprust megszálló birodalmak közül a rómaiak, bizánciak, törökök egyaránt tiszteletüket tették a környéken.

A Páfosztól kb. 30 km-re fekvő városkában hangulatos éttermek, boltok sorakoznak, melyek főként a tengerpart menti utcákban helyezkednek el. Még a legnagyobb nyári zsúfoltságban is csendes hely, viszonylag kevés látogatóval.

Polis állandó lakossága kb. 3500 fő, akik főként a mezőgazdaságból, és az idegenforgalomból élnek. A közeli tengerpartok sárgás-barnás színű, kisebb-nagyobb kavicsokkal borítottak, több napernyőkkel kiépített szakasz is található a közelben. További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »