Ayia Napa (Agia Napa)

Ayia Napa (Agia Napa)

Ciprus legnépszerűbb nyaralóhelyén különleges szépségű tengerpartok, nappal és éjszaka egyaránt pezsgő élet, bárok és éttermek sokasága várja a túristákat. Ayia Napa környékének természeti és történelmi látnivalói azonban nem csupán a nyüzsgést kedvelőknek, de bárki számára érdekes és élményekben gazdag napokat varázsolnak.

Ayia Napa a 18. században még csupán a kolostoráról, (később írunk róla) illetve a közeli borászatról volt nevezetes, a települést ekkor még csupán pár tucatnyian lakták. Néhány görög telepes azonban az 1800-as évek elején erre a vidékre költözött családjával, és lassan beindultak az építkezések.

Ayia Napa környékének fehér homokos, lassan mélyülő strandjai, a közeli Greko-fok, a tengeri barlangok látogatók tömegét vonzza a településre. A fokozott érdeklődésnek köszönhetően a város mára minden igényt kielégítő szálláskínálattal rendelkezik, az egyszerűbb apartmanoktól az öt csillagos luxusszállodákig.

Az élet nem csupán a tengerrel párhuzamosan vezető főút mentén, de Ayia Napa központi részeire is koncentrálódik, ahol számos étterem, bár, szórakozóhely közül választhat a nyaraló. Az éjszakai pezsgést a több mint 80 klub és diszkó teszi lehetővé, amik szinte egymás mellé épülve egyfajta diszkóutcákat is képeznek. Ezen a részen este 11 órától egészen hajnalig nincs megállás, a nyaralók vidáman és önfeledten szórakoznak. A bárok májustól szeptember végéig üzemelnek teljes hőfokon, de az igazi csúcs júliusban és augustusban van. A diszkók változatosságukról is híresek, ugyanis a divatos elektronikus zenei irányzatok, pl a trance, house, drum&bass, dubstep mellett r&b, rock, hip-hop, retro, és más könnyedebb műfajokkal is foglalkoznak. Ayia Napa, és egyben Ciprus leghíresebb tengerpartján, a Nissi beachen akár nap közben is kialakulhat spontán buli!

A város éttermei széles kínálatot nyújtanak a legkülönfélébb menüsorokból: a ciprusi tradicionális ételek mellett szinte minden kontinens ételkínálata megtalálható. Ayia Napa autóbérlés terén is több lehetőséget kínál, ugyanis számos kölcsönző található a városban.

Ayia Napa kolostor

Kelet-Cipruson nyaralók egyik legnépszerűbb fürdővárosának kolostora 1500 körül épült, a velenceiek keze nyomán. A vastag, erődszerű falakkal védett templomot építése idején még sűrű erdő ölelte körbe, de manapság már a település házai teljesen körbefonták.

 A kolostort 1950-ben részlegesen felújították, de a több száz éves, még mindig jó állapotban lévő falakat, kőfaragásokat érintetlenül hagyták

A kolostor tágas udvarára belépve körbejárhatjuk a több mint 600 éves platánfát, a gondozott kertet, sétálhatunk a boltíves tornácok alatt. A hangulatos, ősi látványt nyújtó épületegyüttes két legszebb darabja a szikla oldalában található, barlangra épített templom, valamint a kert melletti, velencei mesterek keze munkáját dicsérő szökőkút.

 A bájos hely érdekes kontrasztot alkot Ayia Napa központjának modern épületeivel: sokan betérnek a nyaralók közül is, akik a megszokottól eltérő hangulatot keresnek.

Ciprus keleti partszakaszának szemet gyönyörködtető látnivalói az Ayia Napa közelében található tengeri barlangok. Felfedezhetünk többek között tengervíz fölött átívelő, természetes boltíveket, a sziklás partvonalba vágott barlangokat, érdekes kőalakzatokat.

Néhány sziklába vágott barlang akár 50-60 méter mélyen is benyúlik a szárazföldbe. Amikor a tenger csendes, kalandvágyó helyiek és nyaralók előszerettel úsznak, vagy akár sétálnak be ezekbe. A víz tisztasága miatt gyakoriak a búvárok és sznorkelezők is a környéken, akik a tenger felszíne alatt rejtőző sziklák élővilágát fürkészik.

A középkorban csempészek a barlangokba rejtették el a zsákmányukat: alkalmi kincsvadászok a mai napig lelkesen keresgetnek, hátha találnak valami értékeset.

A ciprusi tengeri barlangok teljes területe természetvédelmi övezet, a Cape Greco nemzeti parkhoz tartozik. A tengerpart mentén egy majdnem 5 km hosszú túraútvonal is indul, melyen végigsétálva felülről, a szárazföldről tekinthetőek meg a jellegzetes part menti alakzatok.

Ayia Napa tengeri szörny (Ayia Napa Sea Monster)

A tengeri barlangokhoz helyi legenda is kapcsolódik: a ciprusi tengerészek időről időre beszámoltak egy többkarú, csápos lényről, melyet a környékbeli vizekben fedeztek fel. Rövid felbukkanásai miatt a leírások némileg eltérőek róla: egyedül a sok kar, és a viszonylag rendszeres észlelés volt a közös. A halászok szerint méretes lény sosem lépett fel emberek ellen fenyegetően, egyedüli bosszúságot az okozott néha, hogy elhúzta a halászhálóikat. Emiatt a ‘barátságos szörny’ nevet akasztották rá.

A mitológiai Szküllához (Scylla) hasonló lény az elmúlt évszázadokban több ciprusi képzőművészt is megihletett, akik vagy lefestették, vagy szoborba öntötték elképzeléseiket róla. Legrégebbi ismert ábrázolása Páfoszban fedezhető fel, az egyik római villa (Dionüszosz háza) padlómozaikja őrizte meg.

Régebben Ayia Napa kikötőjéből rendszeresen indultak turisták számára rendezett hajókirándulások a szörny megfigyelésére, azonban ezek mind eredménytelenül zárultak. A ciprusi város idegenforgalmát viszont a tengeri szörny legendájából fakadó hírverés ha csak egy időre is, de érezhetően megnövelte!

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »