Greko-fok (Cape Greco)

Greko-fok (Cape Greco)

Ciprus délkeleti csücskénél találhatjuk a Greko-fokot, mely a környékével együtt teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és itt élő növények, állatok védelme. Ebbe a védettségbe a tengerparti szakaszokon fekvő barlangok, valamint a magaslati, dimbes-dombos terület egyaránt beletartoznak.

A park egy részének felszíne szinte teljesen kopár: évszázadokkal korábban még borókaerdők és mediterrán fenyvesek borították, ám ezt az emberek folyamatosan ritkították.

A Greko-fok egyik legérdekesebb része a déli régió lapos felszínéből kitörő, kb. kétszáz méter magas domb. A sziklás kiemelkedés szinte függőlegesen rohan a tengerbe, ennek köszönhetően kiváló kilátással bír a környékre. A helyi önkormányzat kilátót is épített ide, ahol fedett pergola és padok szolgálják a kirándulók kényelmét.

Az ide vezető, aszfaltozott út közelségében fekszik Agia Anargiri kápolnája, ami a helyiek kedvelt esküvői fotózási helyszíne.

A nemzeti parkban több túraútvonal is keresztezi egymást, összesen kb. 20 km hosszan: a helyiek is előszeretettel barangolják be ezeket. Ciprus távolabbi részeiről is jönnek ide piknikezni, gyönyörködnek a környék szépségében, vagy csak fürdenek a tiszta tengerben.

Kamara Tou Koraka

A látványos, tenger felett ívelő boltívet Ciprus keleti részén, Agia Anargiritől néhány száz méterre délre találod. A  kb. 10 méter hosszú, és 4-5 méter széles boltív a Greko fok sokszor fotózott látványossága.

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »