Békés

Békés

Békés város a Kettős-Körös bal partján fekszik, kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkező alföldi kisváros.
Jó természetföldrajzi helyzetének köszönhetően városunk és környéke már a neolitikum óta folyamatosan lakott terület, mint azt a földből előkerülő régészeti leletek bizonyítják. Az egymást követő néphullámok után megjelenő, hazánk területén állandó államalakulatot alkotni tudó honfoglaló magyarság is megjelent.A Város területén a források alapján a Csolt nemzetség telepedett meg. A Gellért legendában olvashatunk a pogányok vezéréről, a békési Vatáról. Békés neve személynévi eredetű, így hívhatták az Árpád-kori megye központját jelentő település egyik legelső ispánját. Megyeszékhely voltát az 1200-as évekből származó több oklevél is alátámasztja, melyek szerint nemcsak ispánsági vár, de főesperesség székhelye is.
1566-ban Gyula várának elfoglalásával Békés is török kézre került, a törökök palánkvárat is építettek.E későközépkori palánk nyomait a régészek is feltárták. 1595-ben Gyula vára védelmében a törökök az egész környéket felégették.
1695-ben Gyula várával együtt a település is felszabadult, a megye kincstári birtok lett.A Rákóczi szabadságharc idején a környék harmadszor is elnéptelenedett, ezúttal utoljára. A visszatelepülés igen lassan történt. A XVIII. század végén örökösödés révén Békés és környéke a Wenckheim grófok kezébe került.
Állandó veszedelmet jelentett a Körös és mellékvizeinek állandó áradása, az árvízveszély csak az 1850-es évek folyószabályozásaival szűnt meg. 1872-ben nagyközséggé nyilvánítják Békést, a század végén kialakul a központi rész mai arculata.1973. április 15-én a régóta várt városi címet is visszakapta Békés.
Békés az elmúlt évtizedekben valódi városi arculatot nyert, de alapvetően megőrizte kisvárosi hangulatát, s az iparosodás elmaradása következtében romlatlan természeti értékei teszik vonzóvá.

A több mint 100 éves pálinkafőző mozdonyból és a vagonokból kialakított vasúttörténeti parkot tekintheti meg a látogató. A Hungaricummá nyilvánított Békési Szilvapálinkát a helyszínen meg is kóstolhatják. Kiváló békési termékek a kosárfonó műhelyben kézi munkával ? értékesítésre is – készített, fonott tárgyak és eszközök.

További információk: www.bekes.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »