Bikal

Bikal

Baranya északi peremvidékén, a tolnai megyehatár közelében, a dombok lankái alatt meghúzódó Bikal története közel hét évszázadra, az 1330-as évek elejére vezethető vissza. A falu nevének jelentése bükk-al, vagyis “bükkös erdő alja”. Első okleveles említése 1325-ből való. A község Villa Bykol alakban jelenik meg először.
Bár a feltételezések szerint Bikalnak temploma korábban is volt, a fennmaradt feljegyzések az 1726-ban “fából és sárból” húzott egyházépülete létét teszik bizonyossá. Anyakönyvezés mindenesetre ettől az évtől kezdődően létezik. Mai katolikus templomát, Winkler Mihály apát-plébános nagyvonalú áldozatkészségének köszönhetően 1797. július 26-án szentelték fel Szent Anna tiszteletére. A környék egyik legszámottevőbb evangélikus közösségének temploma 1869-ben épült fel a faluban.
A településen a mezőgazdaság és az idegenforgalmi tevékenység meghatározó jellegű. E téren új színfolt a Puchner-kastély szállodaként és konferencia központként való megjelenése, amely az ugyancsak a közelmúltban kialakított termálfürdővel, szép, nyugodt környezetével az idegenforgalom fellendülésének esélyét is magában hordozza.

RENESZÁNSZ ÉLMÉNYBIRTOK

A felidézett eseményekben, képekben,látványosságokban, emlékezetes tárgyakban és történésekben Európa históriájának és kultúrájának legszebb és leginkább emlékezetes korszakát kívánjuk életre hívni. A Kárpát medencében élő népesség nemzetének kiválóságát, világszerte ismert páratlan mivoltát, jó hírét újra felfedezhetővé tesszük a bikali élménybirtokon.

Küldetésünk a hagyományok érzéki erejű felidézése és jelentőségük elmélyítése a magyarországi reneszánsz teljesítményeinek kézzel foghatóan sokszínű és hiteles megjelenítésével.

A történeti és kulturális érték élményszerű befogadásának és további igényeket teremtő érlelésének célját új módszerekkel és eszközökkel kívánjuk megvalósítani.

A reneszánsz korszakának európai magyar kultúráját és művészetét ténylegesen megjelenítő élménybirtok a vendégfogadás és élményszerzés minden adottságát “bevetve” kívánja egyszerre több nemzedék számára biztosítani a szórakozás, kikapcsolódás, játék és tartalmas időtöltés, valamint a testi-szellemi feltöltődés feltételeit a hét és fél hektáron elhelyezkedő birtokon.

A reneszánsz korát megelőző és követő időszak népi építészetének a különböző tájegységekre jellemző falusi háztípusaival találkozhat az ide látogató.

A fazekas, a kosárfonó és a kovácsmester műhelyét korhű berendezéssel és a történeti eszközeivel együtt mutatjuk be. A mesterek korhű ruházatban elevenítik fel a szakmák középkori fogásait, vendégeink, pedig kipróbálhatják azokat, munkájuk eredményét esetenként magukkal is vihetik. A különös, csak itt előállított emlék-, és használati tárgyak megvásárolhatók a mesterek műhelyeiben,valamint a főtéren lévő kereskedők házában is.

A falu
A faluban van az állatsimogató, ahol háziállatok élnek, a falusi csárda, ahol vendégeink kipróbálhatják a falusi étkek elkészítésének módját. Itt
elevenítjük fel a korabeli vidéki élet mindennapjait, ami a méz, lekvár, sajt, vaj, ecet és sok más finomság házi készítésének titkát tárja fel.

A madaras színpad
A faluban helyezkedik el a madaras színpad, ahol a magyar regevilágból felidézett történetek bemutatása történik.
Vendégeink megtekinthetik a legkülönbözőbb történelmi monda vagy események színpadi előadását, amit madaraink légi balettje kísér. A napi 2-3 előadás mellett szakembereinkkel nagy gondot fordítunk a környékbeli madárállomány mentésére, szaporítására is.

Óváros
Az óvárost a régi kort jellemző házak, terek, utcák alkotják, a műhelyekben űzött mesterségek színesítik, valamint a városi életet bemutató szerepjátékok keltik életre.

Kőfaragó
Sárkányfű árus
Pékmester
Mézeskalácsos
Gyertyaöntő
Papírmerítő
Fafaragó
Asztalos
Szabómester
Csizmadia
Ötvös
Üvegkészítő
Szűcs

Az óvárosi vendéglőben kemencében sült lepényekkel, ízletes lángosokkal, hűsítő italokkal várjuk a betérő vendégeket.

Az apródképzőben a 3-18 éves korú gyerekeket várjuk korcsoportos tematikus foglalkozásokra. Mely keretében megismerik, és elsajátítják a középkori ismereteket, játékokat. Kézműves és ügyességi foglalkozásokon vehetnek részt, megismerhetik a lovagi erényeket, megtanulhatják a bajvívás fortélyait…

Reneszánsz palota
A palota 28 szobájában kapnak helyet a főúri lakosztályok a középkori fürdővel, ahol a megfáradt vándor felüdülhet.

Lovagi küzdőtér
Az Élménybirtok leglátványosabb állomása, ahol vendégeink reneszánsz történet keretébe helyezve tekinthetik meg a bajvívó vitézek küzdelmét, lovagi tornákat, csatajeleneteket, valamint ügyességi lovasbemutatóinkat.
A nyári estéken itt mutatjuk be másfél órás, a középkor magyar történelmének szép és izgalmas jeleneteit megelevenítő, látványos műsorunkat.

A palota másik szárnyában található a főúri kocsma valamint a 400 fős lovagterem, amelyben műsoros lovagi vacsorák várják a középkori kalandozásból érkező vendégsereget.

További információk:

www.bikal.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »