Komló

Komló

Az egykori kicsiny falu létezéséről 1256-ból származó oklevél tesz említést, “villa Compleov” néven, mint a pécsváradi bencés apátság birtoka, a mai Kaszárna-(Kaszonya) patak völgyében. Más korabeli oklevelekből állapítható meg, hogy a ma közigazgatási szempontból Komlóhoz tartozó települések már szintén lakottak voltak az Árpád-korban (Mánfa, Budafa, Jánosi, Mecsekfalu, Kisbattyán). A mai Komló közvetlen elődje a belvárostól délkeletre, a régi temető és a középkori templom környékén volt.
A település nevét az itt termesztett komlóról kapta. A sör alapanyagát szolgáltató növény, karóra futva, már a falu XVIII. századi pecsétjén is
szerepel.
Komlót legújabb kori fejlődése is összeköti múltjával, az új épületek alapozásánál pl. római kori villaépület maradványai kerültek felszínre a II. századból a Mecsekjánosi és Kisbattyán közötti területen. A mai Hasmány-dűlőben épült templom környéke még menedéket nyújtott a török elől, a hódoltság végére azonban alig maradt egy-két lakott ház a településen. Évtizedeken át tartott a vita a pécsi püspök és a kamara között a terület birtoklásáért. A XVIII. században előbb özvegy gróf Traun Erzsébet, majd 1749-től az ország későbbi nádorának, Batthyány Lajosnak birtokába került.
Sikonda közigazgatásilag Komlóhoz tartozó üdülőövezet. Az 1928-ban feltárt, enyhén radioaktív, szénsavas termálvízre épült a strand. Jelenleg alakítják ki a strandfürdő korszerű létesítményeit. A termálvizet 1995-ben minősítették ismételten gyógyvízzé.

A Pécs közelében lévő település megközelíthető a 6. számú főút felől közúton, vagy vasúton, a Dombóvár-Pécs vonalon.

További információk:

www.komlo.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »