Magyarlukafa

Magyarlukafa

Magyarlukafa Szigetvártól 20 kilométerre a Zselici dombság déli kapujában lévő, mindössze 120 lakosú apró falu. A patak osztotta völgyben mintegy harminc porta áll. A szinte eszményi természeti környezet, a hatalmas erdőségek, rétek ideális körülményt biztosítanak a kirándulásnak, vadászatnak, lovaglásnak. A falu mellett található három halastó a horgászat szerelmeseit vonzza erre a tájra.

1988-ban megalakult a “Kaptár” Magyarlukafai Közművelődési Egyesület, mely a helyi közművelődési feladatokon kívül a Néprajzi Műhelyben kézműves mesterségek tanításával is foglalkozik. Az egykor csak a nyári időszakra korlátozódó munka egyre inkább kiterjed a év egészére, mert a különféle iskolai, baráti csoportok részéről növekszik az igény a Műhely munkája iránt.

A különféle programok iránti nagyfokú érdeklődés következtében szinte egész esztendőben telt házzal működik a faluban található turistaház, melyben olcsó szálláslehetőség adott 20 fő részére.

A falu lakosságának összetétele az utóbbi évtizedben erősen megváltozott, a kihaló, elköltöző őslakosok helyébe városi fiatalok telepedtek le. Közülük sokan valamely kézműves mesterség művelői, így tevékenységük kötődik a Néprajzi Műhely munkájához is. Ezeknek a változásoknak is köszönhető, hogy megújult a falu legnagyobb ünnepe a Vendel-napi búcsú is, ami október 20-át követő vasárnap kerül megrendezésre. Ekkor zenészek táncosok, színjátszók szórakoztatják az egybegyűlteket és itt kerül sor a környék legnagyobb kézműves kirakodó vásárának megrendezésére is.

További információk:

www.magyarlukafa.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »