Palkonya

Palkonya

Palkonya, az egy utcás, 370 fős dél-baranyai falu ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlő művesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A szőlészet borászat aranykorában, a XIX. század elejétől fokozatosan épülő présház együttes apró, fehérre meszelt házacskái ma is megkapó látványt nyújtanak. A Villány-Siklósi Borútra látogató turisták közül egyre többen élvezik a tüzes vörösborokat rejtő műemlék pincéket és a kedves gazdák vendégszeretetét. Palkonyán a lakóházak fele helyileg védett műemlék. Az építészeti örökségvédelmi program egyik eredményeként védetté nyilvánított épületek homlokzatát “Védett” feliratú, házat formázó kerámia díszíti, ami még különlegesebb hangulatot ad a falunak.

A falu három halastó ölelésében fekszik, melyek gazdag madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek. Mindezek mellett a falu páratlan panorámáját élvezheti, aki nem rest felsétálni a környező szőlőhegyekre, a környéken számos jelzett gyalogtúra útvonal van. Palkonyán áthalad a nemzetközi “Három folyó” kerékpáros túra útvonal is.

Palkonya leglátogatottabb ünnepe a “Pünkösdi Nyitott Pincék”, melyet a falu lakói és a helyi Önkormányzat minden évben Pünkösd vasárnapján rendez meg. A kulturális eseményekkel, gyermekprogramokkal, lovas kocsikázással, szalonnasütéssel tarkított borkóstoló ünnepre a falu szeretettel várja vendégeit. Palkonya még két hagyományos ünnepet tart: május elsején halászlé-főző versenyt, és novemberben Márton napkor, az újbor ünnepén lampionos felvonulást. A falu családi pincészeteiben természetesen ilyenkor elmaradhatatlan a libavacsora.

2007-ben Palkonya lett Európa Kulturális Faluja! Palkonya alapító tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, mely 1999-ben jött létre a holland Wijk aan Zee-ben. Európa 12 országának falvai (Hollandia, Görögország, Észtország, Anglia, Dánia, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Csehország és Magyarország) aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápolnak egymással. A mozgalom célja a falusi élet létjogosultságának hangsúlyozása, a falvak értékeinek, kultúrájának ápolása és megosztása, bemutatása. A 12 falu között Palkonya a legkisebb település.Minden évben egy falu fogadja a partner falvak lakóit, ahogyan 2007-ben ez Palkonyán történik.

A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A népi építészeti emlékként védett épületegyüttes településszerkezeti, gazdálkodástörténeti- és egyben kiemelkedő esztétikai érték is.

A XIX. század elején létesült, egységesnek látszó pincecsoport egyenként eltérő épületekből áll, és a különböző korok építészeti stílusa érzékelhető rajtuk az átépülések következtében is. A domináns, teljesen egyszerű, rétegvonalakra merőleges tetővel készült épülettömegek mellett megtalálhatók a keresztbeforduló, íves és pillérsoros tornácú présházak is.

Palkonya leglátogatottabb ünnepe a “Pünkösdi Nyitott Pincék”, melyet a lakosság és a helyi Önkormányzat minden évben, pünkösd vasárnapján rendez meg. Ezen a napon minden pinceajtó megnyílik a borbarátok előtt. A kulturális eseményekkel, gyermekfoglalkozásokkal, lovas kocsikázással tarkított borkóstoló ünnepre a falu szeretettel várja vendégeit. A falu kiváló akusztikájú körtemploma és történelmi pincesora biztosítja a helyszínt évről évre az Európai Bordal Fesztiválnak. Hagyományosan a falu apraja-nagyja együtt köszönti az újbort Márton-napkor lampionos felvonulással és a borszenteléssel.

A falu katolikus templomát a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el. A kiváló akusztikájú templom rendszeresen ad helyet különböző kórus-fellépéseknek.

Az első templom építése 1771-ben fejeződött be. Ez egy kis kápolna volt, melyet a lakosság kegyúri segítség nélkül saját erőből építette. A kápolna építését Guldán József siklósi köves mester vezetett. A falu részéről Jobst Ferdinánd irányította a munkálatokat. A kápolnát Pritzelmajer Károly plébános szentelte fel. 1782-ben a kápolna részére Pécsett egy kis harangot öntettek, mely mellé 1793-ban Bécsből egy nagy harangot hozattak. Az első harangok sajnos már nincsenek itt. A lakosság növekedésével a kápolna hamarosan kicsinek bizonyult, ezért a 19. század elején Batthyány János földbirtokos ezt az egyedülálló, klasszicista stílusú templomot építtette. Ezt Juranics Antal pécsi kanonok szentelte fel 1816-ban, Szent Erzsébet tiszteletére.

A bádoggal fedett szép kerek kupola már messziről látható. A kerek templombelső átmérője 13,30 m, magassága 18 m. A négy gótikus ablak három láb széles és nyolc láb magas. Régebben a főoltáron kívül két mellékoltára is volt. A főoltár fölött hatalmas festmény függ, mely az alamizsnát osztó Szent Erzsébetet ábrázolja. Fent a kupolában egy freskó látható, mely betlehemi jelenetet ábrázol. Az oltár felett a kupolában egy freskó a Szentháromságot ábrázolja. Körben a kupola alján az öt szimbólum mindegyike egy-egy evangélistát jelképez. Az oltártól balra álló szobor a Madonnát ábrázolja. Ezt a Blum család alapította hálából, hogy tanár fiúk a Dunán felrobbant hajóról tanítványaival együtt élve megmenekül. Az oltártól jobbra álló szobor a gyermek Jézust ábrázolja. A főbejárat felett a kórus található az orgonával. A templom főbejárata az utcára néz, a torony pedig a templom mögött áll és keletre néz. A torony 38 m magas, süvege pirosra festett bádogból készült. Itt helyezték el a kápolna két harangját, melyhez 1844-ben Pécsett egy harmadikat öntettek. Ez még ma is a toronyban van. Súlya 448 kg. A két régi harangot az első világháború idején leeresztették, beolvasztották és háborús célokra feldolgozták. 1926-ban a község Pécsett ismét vásárolt egy kis harangot. Ennek súly 64,5 kg. Ezt a második világháborúig iskolaharangként használták.

A toronytól jobbra és balra két kis helyiség található. Az egyikben a sekrestye, a másikban a toronyba vezető lépcső van. 1958-ban felújították a kupola lemezborítását, mely során a piros lemezeket szürkére cserélték. A torony süvegét 1962-ben újították fel. 1961-ben a templomot renoválták és festették. Az oltárképet és a két freskót Gebauer Ernő pécsi festőművész restaurálta. A szimbólumokat Őry József festette. A mellékoltárokat a renoválás során lebontották. Ezzel egyidőben az oltár alatt szent sírt építettek ki. A templomot a 80-as években országos műemlékké nyilvánították.

A templom minden év szeptemberében egyik helyszíne a nemzetközi hírű Európai Bordal Fesztiválnak.

További információk:

www.palkonya.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »