Bánkút

Bánkút

A falut két patak szeli át, a Szilvás-patak és a Nagyvölgy-patak, melyek a Bánvölgy-patakba torkollanak és a Lázbérci-víztározó vizét táplálják.
Éghajlatát a Bükk hegység határozza meg. A csapadék évente 750 mm körüli, az évi középhőmérséklet 8-8,5 C*, a napsütéses órák száma 1900 körüli. Területe középhegységi jellegű hegylábfelszín, 330 és 950 m közötti tengerszint feletti magasságban. Határa a Bükki Nemzeti Park része.
A község megközelíthető közúton az M3-as autópályáról Eger-Szilvásváradon, illetve Miskolc irányából Kazincbarcikán keresztül.
A település a Bükk hegység északi lábánál található Szilvásvárad mellett. Az aktív pihenést kedvelő látogatók elismeréssel szólnak róla.
Az aktív pihenést szolgálja a település határában létesült 3 ha-os horgásztó, a Bükk hegységben kanyargó kerékpárút, a bánkúti sípályák, s a Bükk hegységben kijelölt túraútvonalak.
A településen 1605-től működik önálló református egyház. Az 1804-ben épült a református templom csodálatosan festett, kazettás mennyezete, ma műemlék.
Geológiai érdekesség a Mihalovics-féle bánya, melyet 1982-ben védetté nyilvánítottak. A felső perm korban keletkezett fekete mészkő (bitumen tartalma miatt) a bánya egyik nevezetessége. A szénfekete követ az egri építkezéseken gyakran használták lábazati kőnek. A kőzet kora 251-245 millió év.
A gyönyörű palóc parasztházak és a későbbi tornácos házak egy része már lebontásra került, de néhány azért még őrzi a régi falukép emlékét.

A bánkúti sícentrum Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységében a Bükkben található, Miskolctól kb. 25 kilométerre. Bánkút a hegység központjában helyezkedik el, hazánk egyik legmagasabb pontja mellett.

Nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A jövő “síbajnokai” elzárt pályán ingyenes bébilift segítségével sajátíthatják el a síelés alapjait. A téli időszakban amatőr sí és snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat a lejtők szerelmesei. A szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják.

A sífutók, illetve sítúrázók Bánkút közvetlen szomszédságában (pl. Nagymezőn) kiváló túrázási lehetőségek vannak, azonban érdemes előre tájékozódni a hóviszonyokról.

További információ: www.bankut.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »