Kisoroszi

Kisoroszi

Ami szépnek és romantikusnak mondható, az itt Kisorosziban mind együtt van. Talán már a rómaiak is így gondolták, amikor a falu határában erődöt építettek (Hosszúréti-dűlő). Elnevezését egyesek szerint az Ukrajnából (Könyves Kálmán idején) érkező telepesekről kapta. Annyi bizonyos, hogy az Árpád-házi királyok kapcsolatban álltak a kijevi fejedelemséggel. A török világ után ez a terület a visegrádi koronauradalomhoz tartozott.
A Kisoroszihoz csatlakozó és a Váci-Duna-ág mentén, néhány évtizede alakult ki a falu üdülőövezete. A szabályosan parcellázott területen több tucat nyaraló épült.
Ugyanezen az oldalon néhány kis szigetet ölel körül a Duna (Szúnyog- és a Kőhídi-szigetek), ezek – a közeli szigetcsúccsal együtt – az evezősök kedvelt táborhelyei.

A Szentendrei-sziget északi csücskében található település megközelíthető közútról Tahi felől a hídon át, révátkeléssel Visegrád-Szentgyörgypusztáról, illetve Kismarosról. Hajóállomásán kikötnek a Budapest és Esztergom között közlekedő sétahajók.

További információk: www.kisoroszi.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »