Leányfalu

Leányfalu

A Kis-Duna és a Visegrádi-hegység nyúlványai közt mintegy öt kilométer hosszan húzódó község népszerű üdülőfalu. Legrégibb múltját a benzinkút mellett szépen parkosított területen álló római őrtorony idézi.
A fővárosi polgárság a XIX. század második felében fedezte fel a Szentendrei-szigeti Pócsmegyerhez tartozó Leányfalupusztát. Először színészek, énekesek, írók vásároltak itt telkeket, de Budapest tehetősebb ügyvédei, orvosai, kereskedői is az érdekeltek közé tartoztak.
Az első idetelepültek között volt Szendrey Ignác és veje, Gyulai Pál író (1826-1909), aki apósa villájában sok időt töltött. Itt alkotta meg számos művét.
Később, 1912-ben leányfalui üdülőtulajdonossá vált – a századelő magyar társadalmát olyan kitűnően ismerő elbeszélőnk – Móricz Zsigmond is.
A két világháború közötti békés évek Leányfalu virágkorát jelentették. Színi előadások, Anna-bálok, hangversenyek, szüreti mulatságok tették változatossá a lakosság és a nyaralók életét. 1936-ban üdülőhellyé nyilvánították és a háború után, 1949-ben vált önálló községgé. Az 1960-as évek második felében 40 °C-os hévizet találtak a településen, s nem sokkal ezután itt épült meg a pilisi térség legnagyobb medencés strandfürdője.

Budapestről Szentendrén át a 11. sz. úton rövid autózás után érünk Leányfaluba.

További információk:

www.leanyfalu.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »