Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel szigeten elhelyezkedő több mint 700 éves település. Északon Budapest XXI. kerülete (Csepel), keleten a Ráckevei-Duna ág, észak-nyugat felől Halásztelek, dél-nyugaton Tököl, délen pedig Szigethalom határolja.

A helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A legrégebbi településnyomok szerint az őskor óta lakott helyen a honfoglaló magyarok fejedelmi törzse telepedett meg, a vidék Árpád szálláshelye, vezéri szigete lett. A hagyomány szerint itt telepedett meg Árpád főlovászmestere, Csepel ispán is. A sziget róla kapta a nevét. Adatok vannak arra, hogy kelták is éltek itt, a templomi ásatásoknál pedig római kori emlékek kerültek elő. A település első okleveles említése 1264-ből való. Az 1440-es években a déli végekről a szigetre telepített szerbek alkották a lakosság jelentős részét. A törökök elől a szerbek tovább menekültek, így csupán kevés számú magyar lakosság maradt ezen a vidéken. Szigetszentmiklós a középkorban többször volt királyi kézen, a hagyomány szerint “királyi nemes lovászok” települése volt.

1690 után magyar, német és szerb telepesek költöztek ide. A városra újabb megpróbáltatások vártak: árvizek, tűzvészek, járványok tizedelték a lakosságot. A falu folytonossága nem szakadt meg a hódoltság alatt sem, és a XVIII. században a többi szigeti településsel együtt a Savoyai herceg birtoka lett. A két világháború között épültek a település középületei (községháza, régi posta, iskola), üzletek. A határban található a 314 m magas Lakihegyi Rádió-adótorony, amely a század elejének bravúros technikai újdonsága, s egyben Szigetszentmiklós egyetlen ipartörténeti műemléke.

A II. Világháború itteni harcai alatt sok kárt szenvedett. Szigetszentmiklós 1970-ben lett nagyközség, s elsősorban Budapest közelségének, valamint az idetelepült ipari létesítményeknek köszönhetően 1986. január 1-jén nyilvánították várossá.
A városra mindinkább jellemző az idegenforgalmi és turisztikai élet fellendülése. A városkörnyék ártéri fűz- és nyárligetei, erdőinek maradványai és a Ráckevei-Duna-ág gazdag állat- és növényvilága sok látnivalót ígér az idelátogatóknak. Szigetszentmiklóson a horgászoknak és a vízi sportot kedvelőknek is nagy vonzerőt képvisel a Soroksári-Duna partja, tele – főleg a fővárosi lakosság körében kedvelt – nyaralókkal. Most is gyönyörködhetünk itt a természet csodáiban. Természeti értékei miatt kedvelt kiránduló és pihenőhely. 2002-ben a Duna-ág ezen szakaszán építették meg az eddig egyedülálló ökológiai tanösvényt. Különlegessége, hogy úszólápokra építették a terület növény és madárvilágát bemutató sétautat. A vízityúkok, tőkésrécék, búbos vöcskök a nyaralók közelében úszkálnak. A közeli úszólápokon még ritka orchideafajok is élnek. A szabadidő kellemes eltöltéséhez biztosít lehetőséget a Kavicsbánya-tavak körüli üdülőterület is.

A fürdő szolgáltatásai sportolási lehetőséget, élményeket kínálnak télen-nyáron, minden korosztálynak. Fedett medencéink vízminősége a legkorszerűbb Európai víztisztítási technológia szerint készültek. Fedett úszómedence, 20 m hosszú, 3 sávos, 28c-os. A medence mellett nyugágyak biztosítják a kellemes pihenést. A medencékben szakképzett úszóoktatóink intézmények, és egyének úszásoktatását végzik.

Az óriás pezsgőfürdőnk különleges, barlangos környezetben, rattan bútorokkal, pihenőágyakkal várja vendégeit. A területen külön szauna, hidegvizes csobbanómedence található. A medence 30 férő helyes, 38c-os, 4 tangentorral, 3 gejzírfejjel, nyakmasszírozó vízzuhataggal rendelkezik.

Terápiás medence hidromasszázzsal, 38 °C-os vízzel a sportolás, fárasztó hétköznapok után kellemesen ellazít.

A tanmedence 10 méter hosszú, 33 c°-os, elsősorban úszásoktatásra, baba-mama úszásra használható.

Aromaterápiás finn szaunák külső-belső csobbanómedencével. Szauna-szeánszok

Élménystrand:
Sodró folyosó
4 pályás szinkron csúszda
Ufo csúszda, gyorsító szakasszal, majd a tölcsérbe kerülve körbe-körbe csúszhat, míg le nem pottyan.
Kamikaze csúszda a bátrabbaknak
Hullám csúszda
Óriás trambulin. 2,5 méteres szabadesés a 3 m mély vízbe

SPORT:
Műfüves sportpálya teniszezési, footballozási, kézilabdázási, lábteniszezési lehetőséggel
Vízilabda medence
Víziröplabda medence
Strandröplabda pálya
Aqua Fitness

KIKAPCSOLÓDÁS, PIHENÉS:
Az Ön kényelme érdekében díjmentesen biztosítunk napágyat, napernyőt
A parkban szökőkutak, kispatak, dísznövények biztosítják a kellemes közérzetet
Élvezze szolgáltatásainkat több napon keresztül, vegye igénybe panziónkat

GYERMEKEK OÁZISA:
Tarzan park, és bébi kert: gyermekjátszótér
Fűtött gyermekmedencék mini csúszdákkal, bugyogókkal

Az Oázis strand igényes kikapcsolódást, fantasztikus élményeket biztosít az egész családjának.

További információk:

www.szigetszentmiklos.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »