Lettország gasztronómiája

Lettország gasztronómiája

A konyhaművészetet is befolyásolta, hogy Lettország területe hosszú ideig különböző államokhoz tartozott. Észak-Lettországban az észt tejes konyha hatása érvényesül, míg Nyugat-Lettországban a német konyha jellemző, Kelet-Lettországban erős litván és belorusz befolyás érzékelhető.

A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A levesek idegen átvételek útján változtak, ezért nem tekintik azokat jellegzetesen lettnek.

Klasszikus, nemzeti jellegű második fogások az ún. „putrák”: zöldséges gabonakásák szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel. Ez utóbbiak elterjedtek a lett főzéstechnikában: ilyen az aludttej (szkabsz piensz), tejsavó, tejföl, túró és a savanykás ízű sajtok.

Jellemző a gabona savanyítása, sózása vagy erjesztése. A lett konyha savanyú zab és borsó kiszeljei népszerűek, ezeket még savanyú áfonyalével, aludttejjel tovább savanyítják és zabsűrítménnyel tálalják. Az ilyen régi ételt putyelsznek nevezik.

A modern lett konyhára a német konyhától átvett húsos, halas ételek jellemzőek. A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A korlátozott ételválaszték és az időhiány együttesen vezetett ehhez az étkezési kultúrához.

A svéd és a német hidegkonyha (pl. a jómódú polgárság és a városi népesség körében terjedő bonyolult kolbászkészítmények, disznósajtok, pástétomok, a westfáliai sonka) is ösztönzőleg hatott a lett konyhaművészetre. Az orosz konyhától a sózott és füstölt halkészítményeket, valamint zöldséges és hideg ételeket kölcsönöztek, de a tésztában sült zöldség is bővítette az ételválasztékot.

Természetes formában került a hidegkonyha választékába a sajátosan lett sózott és marinírozott hering, a füstölt hal (angolna, szaláka hering) a tojás és a hagyma gyakori alkalmazása, szemben az észt konyha kevesebb hagymahasználatával. A hagymagumót és a hagyma zöld levelét egyaránt beleteszik ételeikbe. A mustár használata is elterjedt.

A lett ételek mérsékelten savanykás-sós ízűek: a sok savanyítás ellenére sem érezzük túlzottan savanyúaknak azokat. A folyékony meleg ételek hiányát sok-sok kávéval enyhítik. A cukrászkészítmények német hatást tükröznek: kedveltek a piskóták és az omlós sütemények.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »