Puchberg am Schneeberg

Puchberg am Schneeberg

Wiener Alpen in Niederösterreich

Schlossstraße 1
A-2801 Katzelsdorf

Tel.: + 43 (2622) 789 60

Fax: + 43 (2622) 789 60-50

office@wieneralpen.at

www.wieneralpen.at

Puchberg am Schneeberg osztrák mezőváros Alsó-Ausztria Neunkircheni járásában. Puchberg kedvelt üdülőhelye volt a fővárosból érkező vendégeknek, egyben a Schneeberg felfedezésének központja. Kedveltsége az üdülési szokások változása miatt kissé csökkent, de a település ma is őrzi 19. századi báját és hangulatát.

Puchberg am Schneeberg Alsó-Ausztria Industrieviertel régiójában fekszik a Schneeberg– hegység északkeleti lábainál. A mezőváros Bécstől 82 km-re délre, Bécsújhelytől 30 km-re nyugatra található a B26-os főút mentén. Tőle nyugatra magasodik a Schneeberg 2076 m-es csúcsa. 

 • Puchbergi várrom: a 13. század elején épült vár az átfogó felújítási munkák befejeztével újra látogatható, előzetes telefonos egyeztetés után belülről is megtekinthető. A csoportos vezetések összeköthetők a Schneeberg Múzeum megtekintésével is.
 • Gratzenhöh kápolna: a kápolna a Puchberg és a Rohrbachgraben között húzódó kis hágón, a Gratzenhöhe magaslaton áll. 1999-ben néhány puchbergi lakos állította helyre. A kápolna mellett halad el a Puchberg-Schwarzengründe-Gratzenhöhe-Rohrbach-Arbestal-Puchberg-túra útvonala.
 • Szent Hubertusz-kápolna (Hubertuskapelle): a Puchbergből Knipflitzbe vezető út mentén gyalog kb. 45 perc alatt érhetjük el a vadászok védőszentjéről, Szent Hubertuszról elnevezett kápolnát. A puchbergi vadászok minden év októberének utolsó szombatján tartanak itt misét Hubertusz tiszteletére.
 • Erzsébet császárné emlékkápolna: a kápolnát az 1898. szeptember 20-án meggyilkolt Erzsébet császárné emlékére építették a Hochschneebergen. A terveket még ugyanabban az évben kidolgozták és engedélyeztették, és 1899 tavaszán hozzákezdtek az építkezéshez.
 • Hausberger Oldtimer Múzeum: az autógyártás története 1927-1986 között. A kiállítás előzetes telefonos egyeztetés után vezetéssel tekinthető meg.
 • Szent Vitus (Sankt Veith) plébániatemplom: Az eredetileg késő gótikus stílusban épült templom külsején földrengések és tűzvészek pusztítása mellett számos át- és hozzáépítés is nyomokat hagyott. Az építészeti stílusok változásához különösen a toronynak kellett sokszor igazodnia.
 • Schneebergi fűrészmalom: a pályaudvartól alig 10 percnyi sétára, a puchbergi Hengstbach patak mellett, a Muthenhoferstraße 2. szám alatt található a műemléki védettséget élvező „Schneebergi fűrész” és a „velencei keretes fűrész”. Ez a régió utolsó, eredetihez hasonló állapotában fennmaradt fűrészmalma.
 • Schneeberg Múzeum: helytörténeti múzeum, amely Puchberg am Schneeberg környékének népi kultúráját, hétköznapjait, kézművesiparát és történelmét mutatja be.
 • Schober kápolna: ennél a kápolnánál tartják a gazdák minden júliusban a termésért hálát adó szentmisét és a hozzá kapcsolódó búcsút.
 • Schneebergbahn (fogaskerekű vasút): A vasúttal közelíthető meg a Schneeberg csúcsa (Hochschneeberg). Napi menetrend szerint modern szerelvények, hét végén gőzmozdonnyal vontatott nosztalgiajáratok is közlekednek a puchbergi vasútállomás és felső hegyi végállomás között. A kb. egyórás utazási idő egy hosszabb megállót is tartalmaz egy közbenső megállóban, ahol étterem is van.
 • Sebestyén-vízesés (Sebastianwasserfall) a Vízesés-útvonal (Wasserfallweg) mentén található. Gépjárművel egy parkolóig lehet felmenni, onnan rövid sétával fedezhető fel a vízesés. A vízesés lábánál vendéglő (Wasserfallwirt) működik.
 • Marias Land a Rohrbach-völgyben található érintetlen alpesi vidék Puchberg közelében.

A Schneeberg a Bécsi Alpok királynője, Alsó-Ausztria legmagasabb hegyvonulata. A kétezer méter magasságban húzódó hegyet gyalogosan, vasúttal, libegővel vagy akár kerékpárral is bejárhatjuk, az élményben valószínűleg nem fogunk csalódni.  Ha a Schneeberget választjuk úti célnak, akkor Puchberg am Schneeberg és a Sebestyén-vízesés egészen biztosan jó választás. Nagy előnye a kirándulásnak, hogy gyorsan elérhető a nyugati határszéltől.

Innen, a Schneeberg-Rax-Schneealpe és a Hochschwab területéről ered a fehér aranynak is nevezett forrásvíz, ami 36 óra alatt, szivattyúk használata nélkül jut el Bécsbe. Ennek köszönhető, hogy a bécsiek  Európában is egyedülálló módon hegyi forrásvízhez jutnak, ha megnyitják a csapot. A víz egy 1873-ban épült, 120 km hosszú vízvezetékrendszeren keresztül jut el Bécsig, s az már csak hab a tortán, hogy közben vízierőműveken haladva át, nem kevés energiát is termel.

A történelmi vízvezetékrendszer mentén amúgy végig lehet vándorolni a „bécsi vízvezeték” elnevezésű túraútvonalon. Ez nagyjából 4-5 órás gyalogtúra és számos, lenyűgöző természeti látnivaló mentén vezet egészen Bécsig.

Mátyás király is járt erre, bár kézzel fogható emlék nem maradt utána. Puchberget – ami akkor a Stájer hercegség határtérségéhez tartozott – Stixenstein várából igazgatták. Mivel a várat 1488-ban Mátyás elfoglalta, Puchberg is az ő fennhatósága alá került. A kis falu a 16. század elejéig tartozott a magyar korona alá. Leginkább a Bécs felé tartó török portyák és a pestis zavarta meg a helyiek életét, a török ellen a Schneeberg barlangjaiban húzták meg magukat, a pestis ellenében azonban ez már nem volt hatékony.

Ezt leszámítva Puchberg mindig is csöndes kis település volt a meseszép Schneeberg lábánál. 

A Schneebergbahn

Egészen addig, míg a hegyi vasút véglegesen meg nem változtatta az életet. A fogaskerekű Puchbergből (577 méter tengerszint feletti magasság) kapaszkodik fel egy nagyjából 10 km-es, igen meredek szakaszon az 1800 méter tengerszint magasságban fekvő Hochschneebergre.

Az egykori gőzmozdonyos vasút Baumgartnerig tartó első szakaszát 1879-ben adták át, építésével Leo Arnoldi építőmestert bízták meg. Ferenc József császár 1902-ben tette meg vele az első utat, egészen a hegy tetejére.

A fogaskerekű vasút, a Schneebergbahn Puchberg am Schneeberg első számú nevezetessége. Puchberg számos túra indulópontja, amire a helyiek fel vannak készülve, a településen bőven találunk autóparkolót. Puchbergbe megérkezhetünk vonattal is, miután Wiener Neustadt (Bécsújhely) állomásról közvetlen járat közlekedik a puchbergi vasútállomásra, a Szalamandra indulópontjához.

Schneebergbahn 1998-ban kapta meg ezt a nevet és dizájnt, s innentől kezdve minden, ami a vonattal kapcsolatos, a szalamandra logót viseli. Még a modern dízelmozdonyok is. A puchbergi vasútállomást a település közepén találjuk.

Különlegessége a vasútnak az úgynevezett fogazott sínek. Ezek teszik lehetővé, hogy a vonat a meredek pályán is biztonsággal kapaszkodhasson felfelé azokon a pontokon is, ahol a szokásos súrlódásos hajtás esetleg megcsúszna. A Schneeberbahnak – ahogy említettük – 10 km hosszú útvonalon 1223 méter szintkülönbséget kell leküzdenie.

Puchbergben van egy szép kis múzeum is: érdemes megnézni a Schneeberg múzeumot (Burggasse 9.a), ahol a vidék múltjába, a hegyi világ kultúrájába pillanthatunk be. A kis múzeum nincs állandóan nyitva, június közepétől szeptember közepéig szombatonként 15-17 óra között látogatható.

A Schneeberg-túrák lehetőségeinek tárházából nagyon sokan a Sebastian-wasserfall, azaz a közelben lévő Sebestyén-vízesés túrát választják.

Puchberg mellett talán ez számít a mindenkinek bátran ajánlható, legszebb látványosságnak. Gyalogtúra keretében is könnyű, változatos program átmenni Puchbergből. A Sebastian vízeséshez Puchberget elhagyva Losenheim felé kell indulni. A vízesés mindössze 4 km távolságra van Puchberg központjától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »